PREDSJEDNIK U RIJECI / Milanović o dronu: 'Na kraju nema ni privrednog ni vojnog eksploziva. Kojeg ima? Da pitamo Clinta Eastwooda?'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kazo je i da vojni profesionalci ne shvaćaju ono što se govorilo na današnjoj konferenciji za medije o dronu

13.4.2022.
16:25
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednika Republike Zoran Milanović posjetio je u ponedjeljak Rijeku i susreo se s gradonačelnikom Grada Rijeke Markom Filipovićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je dao izjavu za medije te komentirao presicu o dronu.

"Nisam gledao konferenciju, ali sam imao suradnike koji su u tome sudjelovali, Letjelica od 6 tona je pala na Zagreb, kinetička energija može srušiti stablo, krov, ako je tu toplinska energija, eksploziv, zbroj jednoga i drugoga, to je strašno opasno. Slušamo od premijera da su to bombe, eksplozivi, avioni su letjeli nad Zagrebom, to mu je zadnji put. Kažu da eksploziv nije privredni, nije vojni. Ništa nije eksplodiralo. Prema onome što sam kasnije čuo imao dojam da se tu radi o postupku gaslightinga. Ako nije privredni eksploziv, ako nije vojni, ako je zemaljskog porijekla ili seta filmova Sergia Leonea, možda da pitamo Clinta Eastwooda", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo je formirati državnu komisiju. Ovo su izvanredni događaji, ovo se nije dogodilo nikad i vjerujem da neće. Ako to date DORH-u da radi koji je nepripremljen i nema personalnu jurisdikciju, protiv koga će dići optužnicu, Rusa ili Ukrajinca? Ta stvar je u kazneno-pravnom smislu osuđena na propast prije nego što je rođena. To je plan Sabora i Vlade", kazao je Milanović.

"Nema istrage, nema osobe koju se može optužiti. Zanima me je li u tom objektu bili TNT-a, ako ga je bilo koliko ga je bilo i je li to punjenje da bismo mogli govoriti o eksplozivu i bombi. Radi li se o eksplozivu koji bi 50 kilograma sušačku gimnaziju pretvorio u prah i pepeo ili bi je oštetio. Prve izjave su govorile o 50 kila trotila. To razvali zagrebačku Mamuticu. Na kraju nema ni privrednog ni vojnog eksploziva. Kojeg ima? To je deset dana bilo peglanje neopreznih izjava ministra i premijera. Pozivao sam ih da nastave priču, zašto su odjednom prestali govoriti?", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazo je i da vojni profesionalci ne shvaćaju ono što se govorilo na današnjoj konferenciji za medije o dronu.

"Govorilo se na način da premijer ispadne budala. On nije budala, ali neki drugi jesu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da u letjelici nije bilo eksploziva.

Predsjednik nije htio komentirat izjave o NDH iz Splita te je poručio neka sada to malo komentira premijer. Kazaoo je i da ne želi komentirati rekonstrukciju vlade jer nema što komentirati. O smrti rukometaša u Sjevernoj Makedoniji kazao je da ga nije detaljno pratio te da ne može nagađati je li išta zataškano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i naoružavanje Srbije i rekao da ne zna tko će ih napasti.

"Nisu članica NATO-a, ostali su bez patrona preko noći, to je traumatično buđenje i sad kupuju neke kineske sustave koji su kopija ruskih sustava, vjerojatno za klasu slabiji, ali što će s tim? Hrvatska ih neće napasti, Amerika ih neće napasti, ako ih napadne to ničemu ne služi. Ja ih ne osuđujem, gledam ih i čudim se", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se divi političarima koji građanima prodaju trulu priču.

"Kad sagradiš kampus to košta, to je razlika. Kupiš za milijardu kuna protuzračne sustave koji ti neće promijeniti kvalitetu života. To je sredstvo za obranu od napada. Hoće ih napasti Rusija? Ne. Amerika? To ništa ne znači. Hrvatska? Neće. Srbija se mora jasno odlučiti gdje pripada", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo