Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Potpis za predsjedničku kandidaturu

Milanović o Glavašu: 'Želim se ograditi od te podrške jer Glavaš nije moje društvo'

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš u Osijeku je potpisom podržao predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Nel Pavletić/PIXSELL
Hina/ 23.11.2019. u 15:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nastavljajući prikupljanje potpisa potpore za svoju predsjedničku kandidaturu, Zoran Milanović, u subotu je u Sisku izjavio kako će potpise prikupljati još dva dana, a ujedno se ogradio od potpore koju mu je ranije danas, svojim potpisom, u Osijeku dao Branimir Glavaš.

Na Gradskoj tržnici, gdje je smješten njegov izborni stožer za sisačko područje, Milanović se zadržao u razgovoru s većim brojem članova SDP-a i simpatizera, koji su mu svojim potpisima na listi dali potporu. Milanović je, pak, upisivao ma listu njihove podatke.

Na pitanje novinara kako komentira potporu Branimira Glavaša, koji se potpisao na listu u Osijeku, odgovorio je da je iznenađen tim činom.

"Želim se ograditi od te podrške jer Glavaš nije moje društvo. Mislim da je to poruka Plenkoviću. Radi se o čovjeku koji je optužen za teške ratne zločine, i sud treba utvrditi pravorijek. Tu je najveći problem, nakon događaja 1991. u Osijeku gdje sud treba reći zadnju riječ, što to traje toliko dugo. To je nešto što ću kao budući predsjednik mijenjati, ako budem mogao, barem riječima i pritiskom. Taj postupak još traje i to nije pravo pravosuđe" rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš u subotu je u Osijeku potpisom podržao predsjedničku kandidaturu SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića te izjavio kako to "nije potpis za SDP ni za približavanje SDP-u nego potpis za Zorana Milanovića kao kandidata za predsjednika Republike", a da će članovi HDSSB-a sami odlučiti kome će dati svoju potporu.

Ogradivši se od Glavaševe potpore, predsjednički kandidat Milanović komentirao i kritike aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Zadru, kako je Milanović poznat po svom padu s Patrije i servisu MIG-ova.

Upravo se čita

Image
užas

Velika tragedija u Rijeci: U vodenoj bujici preminuo muškarac, pronašli ga ispod automobila

"Neka ona pokuša skočiti s Patrije na beton s visine od tri metra, pa onda možemo razgovarati. Ovo drugo je već komentirao Kotromanović, koji je pravi ratnik i pravi vojnik i ministar", rekao je.  Ustvrdio je kako je aktualna predsjednica koja se bori za novi predsjednički mandat "danas bježala od novinara i nije se htjela suočavati s istinom".

Milanović: Priče s MIG-ovima  čiste kao djetinja duša

"U kampanji se može malo pretjerivati i nadmudrivati, ali lagati ne smiješ. Ovom se temom nastoji izbjeći razgovor o puno važnijoj temi, a to je činjenica da su dva mjeseca podaci o kriminalu i krijumčarenju oružja zrakoplovima HV-a sakrivani od javnosti, što znači da su dva mjeseca ona i Krstičević to zataškavali. A šutili su jer je procijenjeno da će to štetiti njezinoj kampanji i razotkriti u kakvom se kaosu nalazi sustav", ustvrdio je Milanović i dodao: "Priče s MIG-ovima su čiste kao djetinja duša. Da aferu novinarka nije isčeprkala, bio bi to slučaj kao sa Trumpom i pomoći Ukrajini. Budući da je ministar obrane nekorektan i neargumentiran, sada moram spomenuti i njega", izjavio je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pitanje kako bi on riješio tu aferu, da je predsjednik, odgovorio je kako bi je riješio istog trenutka kada bi za nju saznao. To je može dogoditi, čak i u američkoj vojsci, ali se mora reagirati istog trena, rekao je. 

Milanović je ustvrdio da takvih afera nije bilo je on bio premijer, a Kotromanović ministar, jer se onda drukčije radilo.

Prema njegovim riječima, predsjednica se hvalila da je zvala Državno odvjetništvo jer je nezadovoljna njihovom reakcijom, i to je usporedio s 'postupkom Trumpa'. 

Komentirajući arbitražu sa Slovenijom, Milanović je rekao kako Sloveniju vidi kao prirodnog partnera Hrvatske, iako su, ocjenjuje, odnosi sada gori nego ranije. Poznato je da su dvoje predstavnika Slovenije varali, što su i priznali. Prema tome jasno je da je postupak ništavan, dodao je Milanović. Na kraju se i Europska komisija od toga ogradila, SAD je odavno rekao da je postupak propao, pa ćemo morati s njima sjesti i riješiti taj mali problem, zaključio je  Milanović zahvalivši građanima na potpisima, kao znaku vjere,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za troškove kampanje je rekao da će biti najjeftinija do sada, jer se maksimalno za kampanju koriste društvene mreže, volonteri i dva auta. Do sada, kako kaže, potrošeno nekoliko stotina tisuća kuna. Za štrajk prosvjetara je rekao da je problem trebalo riješiti u startu, ustvrdivši da novaca ima.

 Milanović je iz Siska otputovao za Slavonski Brod.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je izjavio da "nije sretan zbog potpisa Branimira Glavaša za predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića“, naglasivši da su stavovi i vrijednosti koje njegova stranka zastupa miljama daleko od Glavaševih.

"Ne znam i ne mogu suditi je li potpora Branimira Glavaša predsjedničkoj kandidaturi Zorana Milanovića neka provokacija. U predsjedničkim izborima svoj potpis na bilo koju listu može dati svaki građanin, ali osobno nisam sretan zbog toga. SDP-ovi stavovi i vrijednosti su nešto što je miljama daleko od stavova i vrijednosti gospodina Glavaša“, poručio je Bernardić s izborne konvencije Foruma mladih SDP-a te podsjetio kako Glavaš ima i nepravomoćnu presudu za ratni zločin'“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Socijaldemokratske vrijednosti su sloboda, jednakost, pravednost i u Hrvatskoj ne smije biti bitno jesi li Hrvat, Srbin, musliman, katolik, pravoslavac, rekao je istaknuvši da je za SDP "jedino bitno jesi li čovjek". 

Bernardić: Neću doći na skup prosvjetara kako bi se izbjegla politizacija

Na pitanje misli li da je Glavašev potpis za Milanovića izbijanje argumenata za spočitavanje predsjednici Kolindi Grabar Kitarović za to što je Milan Bandić potpisao za njenu kandidaturu, Bernardić je odgovorio da ne misli komentirati predsjedničku kampanju, osim ovoga što je smatra nužnim.

Bernardić je pozvao građane i da se u ponedjeljak u što većem broju odazovu velikom prosvjedu prosvjetara na zagrebačkom glavnom trgu, najavivši kako osobno neće doći da bi se izbjegle optužbe za politizaciju sindikalnog skupa jer se "SDP bori za dostojanstvo učitelja, a ne za popularnost stranke".

"Mislim da je svima u Hrvatskoj jasno da se Vlada, umjesto da riješi problem učitelja, prepucava između sebe. Predsjednik Vlade je jasno i nedvosmisleno poručio ministrici Blaženki Divjak što o njoj misli, da mu je nebitna. On je, zapravo ne vidi, ne čuje i ne doživljava, a HNS mu je bitan jedino kada svaki petak dođe u Sabor podržati njegovu vladajuću koaliciju“, smatra Bernardić i ističe da je došlo vrijeme da se oni zapitaju može li cijela Hrvatska i dalje biti taoc takvog odnosa HNS-a i HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kazao je i da su sindikalni lideri rekli da postoje određeni pomaci prema dogovoru, no, ističe, s pravom su u strahu i imaju rezerve zato jer su bezbroj puta izigrani i boje se da će biti izigrani i ovaj put.

"Zato pozivam građane da u ponedjeljak dođu i podrže prosvjed učitelja i profesora jer je ovdje riječ o elementarnom ljudskom dostojanstvu", rekao je Bernardić, odbacivši premijerove optužbe da iza prosvjeda stoji oporba.

Kao jedan od bivših predsjednika Foruma mladih Bernardić je podržao stranački podmladak, istaknuvši da su "mladi budućnost i jedina šansa za Hrvatsku i tu je uloga države velika - da im osigura dostojan i dobro plaćen posao kao i krov nad glavom“.

"Neće biti dovoljne samo mjere za poticanje kupnje stanova jer onaj tko nema posao ne može kupiti stan pa se moramo pozabaviti tržištem najma i izgraditi stanove za najam kako bi mladi ljudi mogli ostati ovdje i živjeti život dostojan čovjeka", smatra čelnik SDP-a.

Biljana Gaća: Učitelji nas i danas uče kako se boriti za svoja prava

Biljana Gaća, dosadašnja, a i buduća predsjednica Foruma mladih jer je jedina kandidatkinja za tu dužnost, naglasila je potporu Foruma mladih SDP-a prosvjedu prosvjetara najavljenom za ponedjeljak jer, kako je rekla, smatraju da su se sve vlade do sada trebale i morale učiniti više za hrvatsko obrazovanje i one koji ga nose.

S Konvencije je poslana poruka prosvjetarima "Hvala sam za sve do sada", a Gaća je učiteljima i profesorima zahvalila "što nas i danas uče da se treba boriti za svoja prava i da nema kompromisa oko obrazovanja".

Fokus Foruma u daljnjem radu, naglasila je, bit će i na problematici rada mladih i prekarnom radu jer mladi trpe najveće štete s obzirom na to da rade na nesigurnim ugovorima na određeno ili studentskim ugovorima i nemaju sve beneficije koje daje stalni ugovor o radu. Bavit će se, dodala je, i pitanjem nasilja nad mladima jer sustav ne funkcionira, ne prevenira niti sankcionira nasilje.

Izborna konvencija Foruma mladih SDP-a, osim izbora novog čelništva, prihvatit će Rezoluciju o nasilju nad mladima i prekarnom radu, kojom će, kako je pojasnila Gaća, predložiti niz rješenja kako bi Vlada mogla riješiti te probleme mladih.

Hina/ 23.11.2019. u 15:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
POSEBNO ZA NJEGA

FOTO Plenkoviću suha usta zbog previše pitanja? Ministrima bočice vode, a premijeru - dvije od pola litre

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba