RAT U EUROPI / Milanović o situaciji s Ukrajinom: 'Moja poruka građanima je da mogu biti mirni'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Poručio je da je Hrvatska spremna poslati 50 vojnika, ali samo do Mađarske. O mogućem vojnom angažmanu Srbije kaže: 'Čime bi napala, pištoljima na vodu?'

25.2.2022.
11:48
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović danas je sudjelovao na obilježavanju obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne odakle je komentirao situaciju u Ukrajini i poslao poruku hrvatskim građanima da je "situacija neugodna, ali da mogu biti mirni".

"Danas se suočavamo s gorom krizom. Rat je uvijek gora kriza od pandemije. To je rat koji nije na našim granicama, ali je blizu naših granica. Hrvatska nije u opasnosti. Agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi. Sankcije su najstrože dosad, ali ne mogu zaustaviti rusku vojsku. To su samo sankcije. Nažalost, ne djeluju. Podržali smo ih jer drugog izbora nema", poručio je predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je: 

"Ne želim da ovi vojnici idu tamo gdje ne moraju i nije njihova dužnost. Baltičke zemlje su druga priča, ne vidim da su ugrožene. Ako budu, tu smo. Ušli smo u NATO u gotovu situaciju, znali smo gdje ulazimo, opet bih se za to zalagao. To ne opravdava rusku agresiju na Ukrajinu, to je vojna agresija, ruska vojska ulazi u Kijev."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sudjelovanju hrvatskih vojnika rekao je: "Potpisat ću i to sam dogovorio s premijerom. Gdje bi nam bio kraj kad bismo se tako dogovarali oko nekih drugih jednako važnih, čak i važnijih stvari? Naši vojnici eventualno mogu u Mađarsku, više od toga ne."

Rekao je da ne očekuje ništa novo od summita NATO-a koji se treba održati danas u poslijepodnevnim satima, i izrazio je čuđenje da se u ovako ozbiljnoj situaciji summit NATO-a saziva telefonski preko video kamere. Za njega je to neozbiljno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da Hrvatska neće propasti ako pričeka još koji dan pa onda sazove Sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost.

Image
EPIDEMIOLOŠKA SLIKA /

U Hrvatskoj više od 18 tisuća aktivnih slučajeva, stožer objavio današnje brojke. Preminulo 26 osoba

Image
EPIDEMIOLOŠKA SLIKA /

U Hrvatskoj više od 18 tisuća aktivnih slučajeva, stožer objavio današnje brojke. Preminulo 26 osoba

"Meni instrukcije prije sastanka NATO-a ne trebaju, kao što ne trebaju Plenkoviću od mene. Mi smo u kontaktu, to je zasad dovoljno... Premijer i ja smo u kontaktu, a zašto je dva sata nakon našeg sastanka poslao dopis da se sazove za Vijeće za nacionalnu sigurnost? Zanima me efekt sankcija na dvije velike banke u sustavu Agrokora i hoće li to imati negativne posljedice za Hrvatsku, ali za to treba press konferencija ministra financija", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je poručio: "Moja poruka hrvatskim građanima – neugodna je situacija, ali možete biti mirni."

'Beograd igra igru'

"Ovo je avanturistička politika koja Europi ništa dobro nije donijela. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv najboljima, ne otvorena vrata. Moramo ocijeniti kamo idemo, koga uključujemo, koliko to može koštati malu Hrvatsku i njezinu vojsku. S Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i čekanje da Beograd da jasan stav je li uz Zapad ili Rusiju te mogu li se nemiri preliti na regiju.

"Beograd igra idru, čekaju što će očito biti u Kijevu. Beograd je slab, ne jadan - da se ne uvrijede, i takvi vas napasti ne mogu. Čime bi napali Kosovo? Pištoljima na vodu? Dodik? Čime, kojim oružjem, streljivom, novcem? Uz čiju logističku potporu? Ruski avioni ne mogu letjeti preko teritorija NATO članica. Takve stvari nepotrebno uznemiravaju ljude, stvaraju tenzije", rekao je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Beograd je rekao da je sada možda vrijeme da se odluče hoće li u EU.

Kazao je da je sazvao vojni vrh i da znaju ono što znaju i svi saveznici, no da nemaju ljudi na terenu kako bi znali detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer i ja dijelimo stavove. Rusija je napravila ono što nije smjela i za to će biti sankcionirana. Koliko? Procjenjujem vrlo malo. Dolazi do strateškog sljubljivanja Rusije i Kine što možda nije idealno, ali do toga je isto dovela određena vrsta kratkovidne politike", rekao je Milanović.

O ekonomskim učincima

"Nažalost, vidio sam da je ruska vojska u 24 sata napravila šokantne prodore. To sigurno nije kraj Rusije, a je li Putinov, ne znam. Tu smo u boljoj situaciji od dosta država, kako će se one nositi sa situaciji, ne znam. Cijenu će platiti svi na neki način. Države koje su, da me nitko krivo ne shvati, potencijalni monstrumi, velike države, treba shvaćati ozbiljno i njihov potencijal da naprave štetu. Danas je to Putin, sutra netko drugi. Treba shvatiti da Rusija nije Srbija, nije ni Francuska, to je puno veće i drukčije od nas, naprosto je tamnije, nije demokratsko, druga su pravila života. Život je već drukčiji u Bugarskoj, drukčiji u Austriji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Rusiju je rekao da je "cijelo malo carstvo i koliko god da misli da poznaje Rusiju, da je zapravo ne zna".

Ponovio je da će Hrvatska u prvoj fazi poslati 50 vojnika, a više vojnika išlo bi samo ako bi se aktivirao. članak 5 NATO saveza, rekavši da je to onda ozbiljna obaveza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak 5 kaže da, ako bi netko napao jednu državu članicu NATO-a, da bi to bio čin napada na cijeli savez koji bi spremno reagirao u obrani svoje napadnute članice. 

"Ako zagusti na ovakav način kao u Ukrajini u nekoj od naših saveznica, morali bi se s time nositi. Ali ocjenjujem da nismo ni blizu toga", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojninci samo do Mađarske

Spomenutih 50 vojnika, rekao je, slalo bi se najdalje u Mađarsku i to isključivo u okviru NATO-a. "Ne dalje od toga", rekao je u nastavio: "Opet, vodeći računa o našim obavezala, ali i interesima."

Osvrnuo se na temu BiH  rekavši da ne smijemo zaboraviti što se događa u toj zemlji, da je na djelu opstrukcija promjena vezanih uz izborni zakon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A one su nužne da bi Hrvatski narod u BiH mogao funkcionirati kao konstitutivni narod, ne rasa. Suosjećam s Ukrajinom, ali ovo su naši vitalni interesi", poručio je. Za BiH je rekao da tu neće biti rata, ali da će biti "bezobraznog džeparenja, a da vremena nema". 

"To je za Hrvatsku jako važna politička tema. Danas je Ukrajina najvažnija", završio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo