Njemu baš... i nije stalo? / Milanović odrješito protiv pomilovanja: Na stolu ga čeka čak 49 zahtjeva, ali on još nije potpisao niti jedan

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Milanovićeva prethodnica Kolinda Grabar Kitarović je samo u 2019. godini čak sedam puta iskoristila pravo da pomiluje osuđenika

12.10.2020.
8:50
Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Hrvatske ima pravno na pomilovanje osuđenika koje je propisano Ustavom. Ipak, Zoran Milanović od 28. veljače, kada je zasjeo na funkciju, nije pomilovao niti jednu osobu, piše 24sata.

Javnost pamti slučaj Huanita Luksetića

"Neću nikog pomilovati. Pomilovanje treba ukinuti", tako je govorio Milanović u predizbornoj kampanji i očito se nije predomislio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomilovanje može značiti potpuni ili djelomičan oprost od izvršenja kazne; odnosno postojeća kazna se može zamijeniti blažom, može se primijeniti uvjetna osuda, prijevremena rehabilitacija, ukida se ili određuje kraće trajanje pravne posljedice osude, sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti ili protjerivanje stranca iz zemlje.

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU /

Pljušte reakcije na gostovanje Milanovića na RTL-u: 'Mislim da će mandat završiti memoarima...'

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU /

Pljušte reakcije na gostovanje Milanovića na RTL-u: 'Mislim da će mandat završiti memoarima...'

U javnosti se posebno pamti pomilovanje Huanita Luksetića oboljelog od multiple skleroze, koji je uzgajao marihuanu i radio ulje kojim se liječio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 18. veljače ove godine pa sve do danas u  Ministarstvu pravosuđa i uprave primljeno je 85 molbi za pomilovanje, ali ne dospiju sve do Ureda Predsjednika.

Predsjednica je bila blaža

Naime, Milanović je do sada zaprimio 49 zahtjeva za pomilovanjem, ali za sada nije odlučio niti o jednome. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je njegova prethodnica, Kolinda Grabar Kitarović, samo u 2019., od 225 zaprimljenih pomilovanja, pomilovala sedmero osuđenika. 

Iako se Milanović zalaže za ukidanje pomilovanja, pojedini pravnici ne dijele njegovo mišljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Institut pomilovanja se i zlorabio, no to ne znači da ga zbog određenih prijašnjih zloporaba treba ukinuti. Društvo se od mogućih zloporaba štiti tako što se odluka o pomilovanju objavljuje u javnom glasilu - kod nas u Narodnim novinama, pa svatko tko sumnja u nezakonite radnje to može prijaviti", kazao je odvjetnik Mario Medak. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo