A SABOR ODBIJE? / Milanović otvorio škakljivu temu. Jedni bi povukli vojnike iz Ukrajine, drugi ne žele otkriti, Banožić upitan što ako NATO zatraži

Premijera je posebno razljutila tema oko Ukrajine i povlačenju hrvatskih vojnika, a ministar Grlić-Radman, govori, zovu ga veleposlanici

27.1.2022.
18:47
VOYO logo

Vlada kupuje 89 američkih oklopnih vozila Bradley za 145 milijuna i 300 tisuća dolara, a to je bio povod da se, usprkos višemjesečnom izbjegavanju, na saborskom Odboru za obranu susretnu ministar obrane Mario Banožić i načelnik Oružanih snaga Robert Hranj.

U konačnici, saborski Odbor za obranu dao je suglasnost za nabavku, a Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora govori: "Ipak smo pokazali na kraju da unutar sustava postoji dovoljno snage i da možemo odluke donositi konsenzusom". 

No, konsenzus ne postoji između predsjednika republike i ministra obrane. Na kritike da se više bavio opremanjem stana nego vojske, Banožić Milanoviću odgovara novim pozivom da sjednu za stol.

"Možemo danas poslije sjednice Vlade odmah, da ga upoznam s letter of acceptance koje je dobio u svom zahtjevu za mišljenjem i na taj način se upozna sa svim detaljima pa da opet ne traži kasnije ugovore i iznosi nekakve teme u javnost koje nisu istinite", govorio je ministar Mario Banožić.

Image
ODJECI MILANOVIĆEVE IZJAVE /

U Kremlju izjavili: Zoran Milanović na popisu je samozvanih neprijatelja Rusije

Image
ODJECI MILANOVIĆEVE IZJAVE /

U Kremlju izjavili: Zoran Milanović na popisu je samozvanih neprijatelja Rusije


Premijera Andreja Plenkovića posebno je razljutila tema oko Ukrajine i povlačenju hrvatskih vojnika. "To je loše, to je skandalozno, to ruši reputaciju i kredibilitet Hrvatske. U potpunosti je u suprotnosti s vanjsko-političkim principijelnim stavom Vlade", govorio je. 

I ministar Gordan Grlić-Radman se požalio da ga zbog Milanovića zovu zgroženi veleposlanici. "Hrvatska ne zaslužuje takvo ponašanje. Predsjednik Tuđman bi se okretao u grobu kada bi slušao narativ koji govori predsjednik Milanović", kaže.

No, ako predsjednik ne da suglasnost, o slanju vojnika odlučit će Sabor, ali dvotrećinskom većinom. I dok jedni jasno kažu da će biti protiv slanja vojnika, drugi ne žele otkriti svoj stav. 

No, što ako nas NATO pozove, a Sabor odluči drugačije, bez jasnog odgovora i ministar je obrane. "To je sada već bacanje graha", tvrdi. 

Ipak, ono što traže svi, a ni u skoroj budućnosti nije na vidiku jest da barem oko Ukrajine "dva brda" budu usklađena.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo