poruka timmermansu / Milanović: 'Hrvatska je godinama spremna za Schengen, ali nekima su privatni interesi bili važniji'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milanović je pozvao Timmermansa da razmotri svoje rezerve oko spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen

11.10.2019.
15:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Bivši premijer i aktualni predsjednički kandidat Zoran Milanović pozvao je prvog potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa da, ako doista ima rezerve oko spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen, ih još jednom razmotri.

''Hrvatska je zapravo već godinama tehnički spremna za pristupanje Schengenu. Nisu spremni, ni bili sposobni, to pristupanje politički privesti kraju oni kojima su privatni poslovi i ambicije bili važniji. U ključnim situacijama za Hrvatsku biralo se čudno i krivo društvo, svrstavalo se uz „prijatelje“ koji drže figu u džepu i promicalo interese koji nisu i hrvatski. Sada to svi vidimo, ali neka to ne bude razlog da Hrvatska i nadalje čeka ulazak u Schengen. Čvrsto vjerujem da ću, kao budući predsjednik države, već dogodine dokazati da mjesta za rezerve, prema Hrvatskoj, nema i nije bilo'', poručio je Milanović na svom Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji Večernji list javlja kako odluka Europske komisije o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristupanje Schengenskoj zoni bez granica više nije na dnevnom redu kolegija povjerenika 16. listopada, nego je pomaknuta na kolegij 22. listopada, pretposljednji takav sastanak u mandatu Jean-Claudea Junckera.

Osim europske povjerenice iz Slovenije Violete Bulc i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans navodno ima neke rezerve, koje usporavaju i odgađaju donošenje odluke, a Timmermans je ključna osoba za prolazak tog prijedloga odluke na užem kabinetu europske “vlade”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, izvori tvrde da nema nikakve panike zbog odgode, koju jedan izvor obrazlaže jednostavnim porivom da se ta odluka donese nakon sastanka Europskog vijeća, okupljanja svih premijera i predsjednika 28 država članica, koji počinje 17. listopada, dan nakon dosad planiranog datuma za usvajanje ove odluke na kolegiju Komisije, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo