novo priopćenje / Milanović potvrdio kako su stavovi Hrvatske raste usuglašeni: 'Pristajemo na Petrova kao mandatara'

Šef SDP-a Zoran Milanović u još jednom dopisu detaljnije je pojasnio stavove koalicije Hrvatska raste vezanim uz uvjete MOST-a

16.12.2015.
22:13
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović dopisom je u srijedu navečer izvijestio Most nezavisnih lista da su svi partneri koalicije Hrvatska raste usuglasili stavove navedene u pismu poslanom Mostu poslijepodne, da je sadržaj pisma usuglašen i na Predsjedništvu SDP-a, te poziva Most na nastavak razgovora o formiranju saborske većine i nove hrvatske vlade u što kraćem roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
postizborna dopisivanja /

Grmoja uvjeren kako je MOST na korak do formiranja vlade: 'Milanović je danas povukao ručnu'

Image
postizborna dopisivanja /

Grmoja uvjeren kako je MOST na korak do formiranja vlade: 'Milanović je danas povukao ručnu'

"Želimo vas izvijestiti kako službeno pismo upućeno Mostu tijekom dana u ime koalicije Hrvatska raste predstavlja u cijelosti usuglašene stavove svih partnera koalicije Hrvatska raste. Također, želimo vas izvijestiti da je sadržaj pisma posebno razmatran i usuglašen na Predsjedništvu SDP-a kao pojedinačno najvećeg partnera u koaliciji Hrvatska raste", navodi se u pismu, koje je u ime koalicije Hrvatska raste potpisao predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a objavljeno je na mrežnoj stranici SDP-a.

Što se tiče odgovora na ključne preduvjete za suradnju s Mostom oko formiranja saborske većine i nove vlade, još jednom ističe ključne dijelove pisma koji se na to referiraju: prvo, izražavamo punu spremnost za nastavak razgovora s Mostom oko traženja optimalnog rješenja za formiranje saborske većine i nove hrvatske Vlade; drugo, držimo da je postignuti stupanj usklađenosti programskih načela i stavova o ključnim reformama, o kojima smo vodili razgovore u prethodnom razdoblju, dobra osnova za zajedničko djelovanje u okviru Sabora i nove hrvatske Vlade.  

Treće, koalicija Hrvatska raste drži da je značajan preduvjet uspješnog djelovanja Sabora i Vlade osigurati najkvalitetnija kadrovska rješenja za ključna mjesta u Saboru, Vladi i drugim državnim institucijama. Posebno smo istaknuli da uvjet naše suradnje s Mostom nije mandatar iz redova koalicije Hrvatska raste. Isto tako, izrazili smo spremnost razgovora o Boži Petrovu, čelniku Mosta i osobi s određenim izbornim legitimitetom, kao budućem mandataru hrvatske Vlade. Ako se to ne ostvari, držimo da mandatar može biti i nestranačka stručna osoba, iako bez izbornog legitimiteta, kaže se u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrto, koalicija Hrvatska raste otvorena je za suradnju kod formiranja saborske većine i nove hrvatske Vlade i sa svim drugim strankama i izabranim saborskim zastupnicima, uključujući stranke i saborske zastupnike iz sastava Domoljubne koalicije, uz uvjete koje su, ističe se u večerašnjem dopisu, u javnosti već nekoliko puta iznosili: da se svi partneri u tom procesu trebaju zahvaliti na suradnji članovima, te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža kaznena djela; "također, nismo spremni surađivati sa strankama i zastupnicima koji u svojim programima ili kroz javno djelovanje na bilo koji način potiču rasnu, vjersku i drugu vrstu netrpeljivosti te na bilo koji način dovode u pitanje prava manjina u hrvatskom društvu".

"Očekujemo da će i Most do kraja i u potpunosti inzistirati na ispunjenju ovih preduvjeta te da će se time rukovoditi pri razmatranju i donošenju konačne odluke o izboru svih partnera s kojima će sudjelovati u formiranju saborske većine i nove Vlade", kaže se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju još jednom ističu ocjenu da HDZ i Domoljubna koalicija u svojim Zaključcima nisu ispunili uvjete definirane od strane Mosta, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s Mostom i koalicijom Hrvatska raste te da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog Mosta o nestranačkom mandataru već tek otvorili “mogućnost razgovora” o tome. "Štoviše, čelnik HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko u svojoj izjavi medijima nakon spomenute odluke Mosta najprije je ostavio 'mogućnost da i on bude mandatar', a zatim ponovio raniju tezu da 'Domoljubna koalicija ne može surađivati sa SDP-ovom koalicijom' što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada javno iznesenim uvjetima Mosta", kaže se su dopisu.

"Temeljem svega prethodnog pozivamo vas na nastavak razgovora o formiranju saborske većine i nove hrvatske vlade. S obzirom na potrebu ubrzanja cijelog procesa predloženi nastavak razgovora, odnosno sastanak s predstavnicima Mosta spremni smo održati u što kraćem roku, kaže se dopisu u kojemu u ime kolaicije Hrvatska raste predsjednik SDP-a iznosi službeno očitovanje i pojašnjenju stavova Koalicije Hrvatska raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo