RADNO LJETO / Milanović sazvao prvu sjednicu novog saziva Sabora: Jandroković zastupnike uputio u proceduru

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Po dolasku u Sabor dobit će Ustav RH, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike i zastupnice

16.7.2020.
15:55
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović sazvao je 1. sjednicu Hrvatskog sabora u srijedu, 22. srpnja u 10 sati u saborskoj zgradi na Trgu svetog Marka.

Image
ODRŽAN SASTANAK /

Plenković dobio mandat: 'Nova Vlada će imati 16 ministarstava i četiri potpredsjednika'

Image
ODRŽAN SASTANAK /

Plenković dobio mandat: 'Nova Vlada će imati 16 ministarstava i četiri potpredsjednika'

Predsjednikovu Odluku s popratnim pozivom zastupnicima i zastupnicama je u četvrtak uputio dosadašnji predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji bi to trebao biti i u novom sazivu. Čestitao im je na izboru i zaželio puno uspjeha u radu 10. saborskog saziva od stjecanja neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnike i zastupnice je izvijestio o dnevnom redu koji će im biti predložen na prvoj sjednici, nakon što se izabere predsjednik Sabora, a sam Sabor tim činom konstituira. Za predsjednika će ponovno, po drugi put, biti izabran Jandroković.

Prema tom dnevnom redu, Sabor treba izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), radno tijelo koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima, nakon čega će zastupnici i zastupnice prisegnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor potpredsjednika i četiriju odbora  

Na dnevnom je redu i izbor potpredsjednika Sabora, četiri odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje i za izbor i imenovanja, te prijedlog da se razriješi i imenuje zamjenik tajnika Sabora i tajnik plenarne sjednice.

Predsjednik Sabora upućuje zastupnike i zastupnice koji namjeravaju dati ostavku ili staviti mandat u mirovanje da ga o tome moraju obavijestiti 24 sata prije početka konstituirajuće sjednice, pisanim putem, najkasnije do 21. srpnja do 10 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstituirajućoj sjednici umjesto tih zastupnika i zastupnica nazočni su njihovi zamjenici sukladno zakonskim odredbama, podsjetio je Jandroković te je pozvao zastupnike i zastupnice da se pri ulasku u Sabor pridržavaju općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo bit će na raspolaganju na ulazu u Hrvatski sabor i ispred Sabornice, a zastupnicima i zastupnicama je dostavljen i evidencijski listić o nazočnosti na 1. sjednici koji predaju prije ulaska u Sabornicu. Po dolasku u Sabor dobit će Ustav RH, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike i zastupnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka predsjednika Republike i poziv predsjednika Sabora zastupnicima i zastupnicama objavljeni su na saborskoj mrežnoj stranici.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo