katastrofalno ljeto / Milenijska suša u Dalmaciji: u kolovozu ni kapi kiše, vrtovima prijeti katastrofa: pitali smo stručnjake kako spasiti zemlju

Razmjeri požara su ove godine bili veći nego ikad dosad jer je ovo u Dalmaciji najsušnija godina u zadnjih 67 godina. U kolovozu nije pala ni kap kiše a mjesecima prije, tek par litara po četvornom metru.

24.8.2017.
22:34
VOYO logo

Čim se pogled odmakne s prepunih plaza i rijeke turista, ono što ostane u vidokrugu je najgore ljeto koje Dalmacija pamti.

Ono što nije izgorjelo od požara, izgorjelo je od suhe zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad upamtila nisam ovo. 83 mi je godine, da ovakve suše nije bilo i da nije bilo ovakvog zla", kaže Milica iz Kistanja. 

Zlo o kojem priča gospođa Milica, djelo je prirode. Na splitskom području od 1948. godine nije palo ovako malo kiše – 4.6 litara kiše po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo si to i slikovito zamisliti, 4,6 litara je količina vode koja stane u onu malu balkonsku kanticu s kojom poljevate balkonsko cvijeće. To je količina koja je u cijelom ljetu pala na području grada Splita", objasnila je naša meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. 

To jedoslovno ono što ulazi u značenje izraza – pakleno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je malo bolje prema Šibeniku i Zadru, ali i dalje 5 puta manje od ljetnog prosjeka!

20 000 komada smilja, sve mu je uništila suša, a o prihodu da ne govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, neće biti ništa jer se sve posuišilo, ono će se možda oporaviti ali tek sljedeće godine. Ni financijske ni neke druge opcije nemamo da to navodljavamo, ovdje imamo vode gradske ali to bi nam bilo preskupo", Mirko Popović, Popovići Kojići.

Biljke na rubu opstanka, masline, suhe vinogradi i prazne gustirne donekle će spasiti državni novac; ali samo ako inspekcija utvrdi sušu koja je – elementarna nepogoda. Pomoć će stići iz programa ruralnog razvoja, međutim samo za registrirane poljoprivrednike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Natječaj je otvoren, prijave se primaju od početka 10.mjeseca, da mogu naši poljoprivrednici sve prikupiti, i da povjerenstva uspiju dobru analizu provesti. Za sad je osigurano 150 milijuna kuna, 20 milijuna eura..ali ako bude potrebno možemo osigurati do 50 milijuna eura", Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Prve će isplate, onima koji zadovolje kriterije, biti tek na proljeće. Za naknadu, doduše, od suše mora biti uništeno najmanje 30 posto gospodarstva – ali to iz ove perspektive ne izgleda nedostižno s obzirom da je svugdje jednostavno uništeno – sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa nemam u vrtu, sve je izgorilo. ja sam imao pomidore u vrtu dobre kao nikada, strašno je bilo, i kad je prije 15 dana zarezala velika suša, sve je otišlo", kaže Srećko iz Kistanja. 

A do kraja ljeta, pokazuju prognoze, nema boljih vijesti. Prva kiša koju će vidjeti usjevi, ali i gradske ulice dalmacije, biti će u listopadu. Ali će ljeto do tada već imati – razorne posljedice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studio RTL Direkta uživo se javio viši stručni savjetnik Hrvatskog centra za poljoprivredu Stanislav Štambuk, koji nam je pobliže objasnio kako će ovo ljeto utjecati na hrvatske poljoprivrednike i njihove proizvode, ali im i ponudio neke savjete kako očuvati svoju zemlju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo