rekordna sezona / Ministar Cappelli se u RTL-u Danas ispričao turistima: 'Gužve na granici bile su očekivane'

Srušen je turistički rekord. Prošlog vikenda - više od od milijun noćenja po danu! Čak 20 posto je to više u odnosu na isto razdoblje lani

24.7.2017.
18:42
VOYO logo

Srušen je turistički rekord. Prošlog vikenda - više od od milijun noćenja po danu! Čak 20 posto je to više u odnosu na isto razdoblje lani.

Samo u splitsku zračnu luku ovoga je vikenda sletjelo više od 200 zrakoplova. I kada jedno ide dobro, vuče i ostalo pa je i prihod od cestarine povećan za 17,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo i ljestvicu zemalja iz kojih najviše dolaze turisti u Hrvatsku. Prednjače Nijemci i Slovenci, no otvaraju se i neka nova tržišta poput Južne Koreje. 

Ove rezultate prokomentirali smo u RTL-u Danas s ministrom turizma Garijem Cappellijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je po Vašem mišljenju glavni uzrok ove turističke eksplozije u Hrvatskoj? 

"Uzroci definitivno nisu slučajni. Hrvatska je ulaskom u EU ušla na tržište od 500 milijuna potencijalnih turista. I naravno da je iskoristila taj benefit jednim kvalitetnim pristupom, marketingom. Neke stvari koje smo činili ove godine vidjet će se 2019. godine. Meni su se svi čudili kad sam u veljači govorio da će rast biti dvoznamenkast".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi sada izbjegavaju vožnju zrakoplovom, žele biti blizu, ali gdje je lijepo i sigurno.

"Hrvatske je 4 sata od Beča, malo više iz Münchena. Za par sati ste u Hrvatskoj po kvalitetnim autocestama, iako ima malo gužve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hrvatsko-srbijanskoj granici turisti iz Srbije se žale na gužve na granici, čine se prilično iznervirani. Vaša poruka?

"Mi smo vanjska granica EU i za očekivati je da su malo veće kontrole, čekanja. Uz sav ovaj promet koji je narastao, logično je bilo da će se takve stvari događati. Uz jednu ispriku moram reći da su nam svi dragi gosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je da nema dovoljno radnika – nedostaju tisuće, pada kvaliteta usluge jer su poslodavci prisiljeni zapošljavati i nekvalificirane – što ćete poduzeti?

"Nemojte misliti da je to samo u Hrvatskoj. Zemlje u okruženju imaju slične probleme. Kad smo ušli u EU logično je bilo da ćemo biti svima interesantni. Tada smo bili visoka sezonalnost, a sad idemo prema cjelogodišnjem turizmu. Sezona se pomaknula".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo