PROBLEMI OBRAZOVNOG SUSTAVA / Ministar Fuchs o novoj školskoj godini, plaćama nastavnika, mjerama: 'Nitko neće ostati u hladnim učionicama'

4.9.2022.
19:55
VOYO logo

Po čemu će nova školska godina biti drukčija i što mogu očekivati učenici i roditelji, RTL-ova reporterka Zorana Čičak Kulić razgovarala je s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom.

Fuchs je komentirao kako će se pomoći školama po pitanju cijena energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O mjerama se razgovara, obuhvaćene su općim okvirom i bit će predstavljene sljedeći tjedan. Nitko neće ostati u hladnim učionicama i mjere idu za time da kompenziraju ogroman udar energenata u skladu sa zbivanjima na globalnoj razini", kazao je Fuchs.

Kazao je i kako nije opcija da se produže zimski školski praznici u sezoni grijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORAZNI PODACI /

Čak 150 škola u Hrvatskoj neće imati nijednog prvašića, 15 područnih škola moralo staviti 'ključ u bravu'

Image
PORAZNI PODACI /

Čak 150 škola u Hrvatskoj neće imati nijednog prvašića, 15 područnih škola moralo staviti 'ključ u bravu'

"Radit će se na tome da se ustvari osigura da škole mogu plaćati račune za grijanje kao što je to bilo i do sada", kazao je.

Na pitanje je li bilo riječi o rastu plaća nastavnika, Fuchs je kazao da na ovom sastanku to nije bila tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovaramo o mjerama, ali o tome će biti razgovora drugom prilikom. Hoće li rasti plaće, to ćemo vidjeti u skladu s pregovorima i mogućnostima uzevši u obzir ukupnu situaciju. Naravno da će se nastojati koliko je moguće ići prema takvim smjerovima, ali pustimo to konkretniji razgovorima", kazao je.

Jednak standard škola do 2027.

Fuchs je komentirao i kada će svi učenici imati jednak standard u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče jednosmjenskog odvijanja obrazovnog ciklusa i cjelodnevne nastave, to smo planirali da se ostvari na razini RH do 2027. kad će svi ići u cjelodnevnu nastavu s time da će djeca boraviti ujutro pa eventualno do 15 ili 17 sati popodne. Imat će topli obrok, sve škole će trebati biti pregrađene, izgrađene i dograđene da se omogući topli obrok, dakle kuhinja plus blagovaonica. To je jedan od projekata u reformi obrazovnog sustava kojeg financiramo iz NPOO-a. Čitav niz školskih objekata se mora graditi. Sad će sredinom 10 mjeseca biti objavljen javni poziv za izgradnju i dogradnju novih osnovnih škola koji će biti otvoren permanentno, nema natječaja i brzog prsta nego kako tko bude kompletirao situaciju bit će odobravana sredstva", kazao je.

Komentirao je i slučaj iz Zadra gdje je osnovna škola tražila roditelje da potpišu bjanko zadužnice od 5 tisuća kuna za prehranu te otkrio hoće li tražiti da se to poništi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarat ćemo sa Zadrom i pročelnikom. Moram priznati da prvi put čujem za ovakvu mjeru u školi. Ne znam koliko je ravnateljica imala problema u smislu broja učenika čiji roditelji nisu podmirivali račune. Ne vjerujem da je to bila većina. Ako je to bila manjina, trebalo je s roditeljima razgovarati a ne linearno primjenjivati mjeru. Ne znam detalje i u ponedjeljak ću se informirati oko toga", kazao je.

Izmjene i dopune zakona

Osvrnuo se i na broj superodlikaša i kako do objektivnijeg ocjenjivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono se mora posložiti samo po sebi. Najbolje učenike znaju ocjenjivati profesori i treba im dati slobodu i ne raditi pritisak na njih. Roditelji moraju shvatiti da pritisak u smislu dobivanja bolje ocjene je medvjeđa usluga samim učenicima. Mjera koja je primijenjena da srednje škole koje to žele mogu uvesti prijamne ispite je pokazala da svi odlikaši nisu jednako odlični", kazao je Fuchs.

"Donošenje izmjene i dopuna novog zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, u njemu će biti čvrsto definirano do kada se ocjene zaključuju", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući aferu "Daj 5", kazao je da ministarstvo nema rezultat policijskog izvješća te da kad dobiju od organa isljeđivanja izvještaj u kojem će biti navedeno tko je tražio od nastavnice matematike korigiranje ocjena će poduzeti mjere.

Fuchs je komentirao kada će nacionalni ispiti postati kriterij za upis u srednju školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U idućem periodu provodimo nacionalne ispite na razini Hrvatske. S tim rezultatima će biti upoznate škole, nastavnici i već sada ovaj ograničeni dio pokazuje da ima razlika i treba služiti nama koji vodimo obrazovnu politiku, ali i županijama i školama, kao mjerilo u kojem će objektivno dobiti sliku što mijenjati. Uvrstiti nacionalne ispite kao prijamni ispit ili malu maturu u ovom času ne bi bilo dobro", kazao je Fuchs.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo