ministar je morao znati

Ministarstvo branitelja dva puta je tražilo da se župana Žinića ne iseli iz stana koji koristi bespravno

U Ministarstvu branitelja imaju, naravno, opravdanje za svoje postupke

Image
Foto: RTL
Vijesti.hr/ 15.2.2021. u 9:53

Ministarstvo hrvatskih branitelja najmanje u dva navrata pomagalo je sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću da i dalje protupravno koristi stan u Zagrebu u Ulici Bože i Nikole Bionde, veličine 82,28m². 

Kada je pukla afera o Žinićevom nezakonitom stambenom zbrinjavanju, u Ministarstvu hrvatskih branitelja prali su ruke izjavama kako su ”još u rujnu 2013. godine pokrenuli postupak za iseljenje g. Žinića iz navedenog stana, a u veljači 2016. godine Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom se nalaže iseljenje”.

No, prema dokumentima Telegrama, prvo su 19. srpnja 2019., a potom i 27. ožujka 2020. godine, od Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu tražili ”daljnji zastoj postupka radi iseljenja” Žinića iz zagrebačkog stana kojeg je nezakonito koristio. Dopise je potpisala Željka Komar, načelnica sektora za nadzor prvostupanjskih tijela i gospodarenje. 

U prvom dopisu Komar odgovara na dopis Općinskog državnog odvjetništva od 15. srpnja 2019. te ih obavještava ”kako je u tijeku prikupljanje dokumentacije u postupku povodom zahtjeva Ive Žinića za kupnju stana u Zagrebu, na adresi Ulica Bože i Nikole Bionde 2”.

Image
Stan u Zagrebu

Stambena komisija Ministarstva branitelja ne može riješiti Žinićev zahtjev dok se ne promijeni zakon

Image
Stan u Zagrebu

Stambena komisija Ministarstva branitelja ne može riješiti Žinićev zahtjev dok se ne promijeni zakon

Da sve bude još apsurdnije, ponovili su to još jednom, krajem ožujka 2020. U očitovanju na dopis Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 10. ožujka prošle godine, Željka Komar ponovno traži ”daljnji zastoj postojećeg postupka radi iseljenja”.

Ovoga puta navodi sljedeći razlog: odluka o zahtjevu Ive Žinića za kupnju stana u Zagrebu još nije donesena jer ”izmjene postojećeg Zakona i predmetne odredbe su u tijeku, a po planu normativnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske iste trebaju biti donesena do drugog kvartala tekuće godine. Kao što je poznato taj zakon nije izmijenjen ni do danas.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Na pitanje zašto je Ministarstvo hrvatskih branitelja u dva navrata tražilo ”daljnji zastoj postupka radi iseljenja”, kada je znalo da Žinić protupravno koristi stan kojim raspolaže to ministarstvo Telegram je dobio sljedeći odgovor: ”Nakon što je utvrđeno da obitelj Žinić stan koristi bez pravnog temelja, u rujnu 2013. pokrenut je postupak za iseljenje, a u veljači 2016. Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom se nalaže iseljenje”, kažu u Ministarstvu hrvatskih branitelja i dodaju kako se protiv presude Žinić žalio, a Županijski sud u Zadru u ožujku 2018. ukinuo presudu te je navedeni predmet ponovno na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

No, u listopadu 2018. Žinić podnosi zahtjev za kupnju stana u kojem protupravno stanuje i poziva se na članak 98. stavak 1-3 Zakona o hrvatskim braniteljima i tada u pomoć pristiže Ministarstvo branitelja.

”Zastoj postupka zatražen je jer o zahtjevu nije odlučeno zbog kompletiranja spisa i poteškoća u primjeni odredbe članka 98. Zakona (definiranje kupoprodajne cijene), zbog čega niti jedna od 75 osoba koje su podnijele zahtjev za kupnju stana sukladno tome članku nije ostvarila pravo na kupnju stana”, odgovorio je Ministarstvo na upit zašto je tražilo od Državnog odvjetništva zastoj postupka protiv Žinićevog iseljenja.

Vijesti.hr/ 15.2.2021. u 9:53

Više s weba

Pročitajte još

Image
Državni inspektorat

Iz trgovina se povlače gljive zbog sumporovog dioksida

Više s weba