OGLAS

traže pravnu pomoć / Ministarstvo o zahtjevu BiH za progonom 14 hrvatskih zapovjednika: 'Legitimitet Bljeska i Oluje ne može biti doveden u pitanje'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo će proučiti dokumentaciju i eventualno proslijediti DORH-u

9.8.2021.
15:20
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas kako je 6. kolovoza diplomatskim putem zaprimilo "zamolnicu" tužilaštva BiH za preuzimanje kaznenog progona nad 14 zapovjednika hrvatske vojske koji su sudjelovali u akciji "Bljesak". 

BiH je, zbog sumnje na kaznena djela kršenja međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, dostavila opsežnu dokumentaciju protiv hrvatskih zapovjednika, no u Ministarstvu pravosuđa navode kako se ne radi o optužnicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među zapovjednicima Bljeska koje BiH inkriminira su, između ostalih, generali Pavao Miljavac, Marijan Mareković, Luka Džanko, Mladen Markač, pokojni Petar Stipetić i Imra Agotić...

"Radi se o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima. Budući je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenog kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u", ističu u Ministarstvu pravosuđa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVILI DOKUMENT /

Medij iz BiH piše da se tamošnje Tužiteljstvo odreklo prava kaznenog progona hrvatskih generala

Image
OBJAVILI DOKUMENT /

Medij iz BiH piše da se tamošnje Tužiteljstvo odreklo prava kaznenog progona hrvatskih generala

Naglašavaju kako će se prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju voditi državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži kazneni progon.  

"Želimo naglasiti da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija „Bljesak“ i „Oluja“", ističu u Ministarstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sabotaža"

Predsjednik RH Zoran Milanović ocijenio je kako je riječ o sabotaži. 

"To je trovanje odnosa između dviju država. Prošlo je šest godina otkad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik Vlade, sad ću morati opet", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković kazao je da je odluka na Ministarstvu pravosuđa, odnosno DORH-u. 

"Ja ne mogu prejudicirati što će Državno odvjetništvo učiniti, ali može odbaciti u konačnici to i tako riješiti. Što se nas tiče Bljesak i Oluja, koje su bile oslobodilačke su operacije na koje smo ponosni, nikakvi procesi neće ih dovesti u pitanje", poručio Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo