22 ugovorena projekta / Ministarstvo osiguralo 32,6 milijuna kuna za prehranu i školsku opremu za 23.000 najsiromašnije djece

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ukupna vrijednost 22 ugovorena projekta za školsku prehranu siromašne djece iznosi 13,6 milijuna kuna

29.8.2016.
15:34
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Ministarstvu socijalne politike i mladih u ponedjeljak su s predstavnicima županija potpisani ugovori za osiguravanje školske prehrane za 23.000 djece koja su u riziku od siromaštva te je najavljeno da će se polovicom rujna potpisati i ugovori za školsku opremu pa će se ukupno za potrebe najsiromašnije djece utrošiti 32,6 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost 22 ugovorena projekta za školsku prehranu siromašne djece iznosi 13,6 milijuna kuna, koja su prvi put osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), uz nacionalno sufinanciranje u iznosu od 15 posto, naglasila je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. Objasnila je da je sredstvima iz FEAD-a obuhvaćeno 12 županija s koeficijentom razvijenosti do 75 posto, dok su za preostalih devet županija sredstva osigurana  u okviru Zaklade "Hrvatska za djecu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđeno je da će se natječajem iz FEAD-a i Zaklade "Hrvatska za djecu" obuhvatiti oko 23 tisuće djece iz 636 osnovnih škola u svim županijama Republike Hrvatske na što će se utrošiti 32,6 milijuna kuna. Ove godine školska prehrana osigurana je za pet tisuća djece više nego u prošloj godini, rekla je Juretić ističući kako je to rezultat angažmana zaposlenika u njezinom i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji su osigurali novac iz Europskog socijalnog fonda.

Novost je da se u ovoj godini novac za osiguranje školske prehrane siromašnoj djeci izravno dodjeljuje osnivačima škola, tj. županijama, a ne kao do sada udrugama. Udruge su se mogle javljati na natječaj za osiguranje školske opreme koji je proveden, a potpisivanje ugovora očekuje se polovicom rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisivanju ugovora nazočila je i ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić. Podsjetila je da ih je, nakon formiranja nove vlade, u veljači ove godine, dočekala blokada povlačenja novca iz europskih fondova, no da su djelatnici ministarstva uložili napor, otklonili poteškoće, te osigurali povlačenje novca.

Ističući važnost međuresorske suradnje Šikić je rekla da je njezino ministarstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta osiguralo i 80 milijuna kuna za 2300 asistenata za  djecu s poteškoćama te da su prvi put osigurana i sredstva za potporu nadarenoj djeci. Za rad volonterskih udruga osigurano je 27 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šikić je spomenula da je u veljači zatekla brojku od 294.000 nezaposlenih koja je u srpnju pala na 217.000. Po posebnim programima zaposlili smo i 2600 žena i poboljšali uvjete za zapošljavanje u turizmu oko tri tisuće osoba koje se teže zapošljavaju za što je izdvojeno oko 32 milijuna kuna. Kroz EU fondove osigurano je i 43 milijuna eura za distribuciju hrane, odjeće i drugih potrepština za najsiromašnije i beskućnike, rekla je Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo