stigle četiri ponude / Ministarstvo razmatra ponude: cestarinu uskoro plaćamo bez zaustavljanja ili putem satelita

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Njihove ponude još nisu poznate što se financijskog aspekta tiče, pošto su spremljene u sef i otvorit će se tek kad se dodijele bodovi onima koji su nakon prekvalifikacija predali tehničku ponudu

10.4.2018.
13:55
Davor Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

U ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jučer su otvorene četiri ponude pristigle na javni poziv za iskaz interesa za izradu studije razvoja elektroničkog sustava naplate cestarine u RH u sklopu projekta modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora, piše Večernji.hr. 

Studiju o novom sustavu naplate cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ tako žele izraditi Ernst&Young Savjetovanje Hrvatska i Ernst&Young GmbH iz Njemačke s podizvođačem Rapp Groupom, zatim mađarska tvrtka MultiContract Consulting, španjolski IDOM Consulting te češki CGI s podizvođačima Deloitte Advisoryjem iz Češke i Deloitte savjetodavnim uslugama iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove ponude još nisu poznate što se financijskog aspekta tiče, pošto su spremljene u sef i otvorit će se tek kad se dodijele bodovi onima koji su nakon prekvalifikacija predali tehničku ponudu. 

Procijenjena vrijednost tog posla bila je pak milijun eura s PDV-om. A konzultanti koji dobiju taj posao imat će zadatak osmisliti novi sustav elektroničke naplate cestarine koji će se temeljiti, između ostalog, na udaljenosti i slobodnom protoku. Dva osnovna sustava pri tome će se uzeti u obzir – DSCR (dedicated short-range communications) koji u svojoj sporijoj varijanti već funkcionira na našim autocestama kao ENC te GNSS (global navigation satellite systems). No, osim nje, analizirat će se i još neke tehnologije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU trenutačno ima sedam tehnologija elektroničke naplate cestarine i teži se k njihovoj interoperabilnosti zbog čega se članice usmjeravaju upravo na DSCR i GNSS sustav, piše Večernji.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo