DJEČJI ODBITAK / Ministarstvo socijalne politike ukida porezne olakšice na djecu: svima 200 kuna po djetetu?

Ministarstvo Milanke Opačić sprema reformu sustava olakšica na djecu i prema draftu koji je iscurio u javnost - razmišlja se da umjesto dosadašnjih poreznih olakšica koje su premašivale 1.300 kuna, naknada ide svima - ali samo 200 kuna po djetetu. Kome takva reforma ide u prilog, a kome izbija novac iz džepa, doznajte u prilogu

12.6.2015.
18:19
VOYO logo

Iscurila je radna verzija akcijskog plana Ministarstva socijalne politike i mladih, prema kojoj bi se uskoro mogle ukinuti porezne olakšice na djecu.

"Cilj je da se ukinu osobni odbici za djecu. Znači, svaki roditelj imat će samo svoj osobni osnovni odbitak u odnosu na prije. Dobivat će nešto manju plaću jer će plaćati porez", pojasnila je porezna savjetnica RRIF-a Lucija Turković Jarža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uveo bi se novi sustav kojim bi svi dobivali isto od 200 do 600 kuna, ovisno o broju djece. To znači da bi roditelj koji ima dvoje djece i živi u Zagrebu s plaćom od 4.800 kuna nakon promjena imao plaću 4.888 kuna i bio bi na dobitku od 88 kuna. No, već onaj koji sad zarađuje 6.300 kuna, mogao bi ostati bez 257 kuna. Oni s plaćom od 10.500 kuna primali bi samo 9.954 kune, odnosno 520 kuna manje. Udar na one sa srednjim primanjima o čijoj zaštiti je premijer i danas govorio.

"Stalno važeš i stalno kalkuliraš zaštiti one koji u društvenoj utakmici predstavljaju sloj sredine, centar, razum, život od rada", kazao je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu socijalne skrbi o detaljima ne žele, ali ne ne opovrgavaju svoju namjere.

"Radna verzija Akcijskog plana za redefiniranje socijalnih naknada, čiji je cilj pravednija distribucija socijalnih naknada u Republici Hrvatskoj, je završena. No, s obzirom na to da je riječ o dokumentu koji pokriva više resora, nužne su dodatne konzultacije i moguće korekcije oko pojedinih rješenja", priopćili su iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oproba pak tvrdi kako je riječ o predizbornoj reformi.

"SDP-ov PR savjetnik im je rekao da sada pred kraj mandata moraju stvoriti dojam da su socijalno osjetljivi", komentirao je HDZ-ovac Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalnu osjetljivost vladajući žele pokazati širenjem kruga onih koji mnogu primati dječje doplatke, pa bi na njega imali pravo svi oni koji zarađuju manje od 2.200 kuna. Sve u cilju pravednije socijalne raspodjele.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo