'to je protivno međunarodnom pravu' / Ministarstvo vanjskih poslova osuđuje optužnicu podignutu protiv Hrvata u Donjecku: 'Ne smatramo je legalnom'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Optužen je za obuku za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka

10.8.2022.
12:31
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) u srijedu. 

Hrvatska "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", stoji u priopćenju MVEP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo i nadležne službe u neprekidnom su kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, priopćeno je. Dodaje se kako su službe u stalnom kontaktu i s obitelji pritvorenog. 

Image
PJEŠAČILI 12 DANA /

Srpski novinar razgovarao sa zarobljenim Hrvatom: 'Uhvaćeni smo. Bili smo gladni i neoprezni'

Image
PJEŠAČILI 12 DANA /

Srpski novinar razgovarao sa zarobljenim Hrvatom: 'Uhvaćeni smo. Bili smo gladni i neoprezni'

Prema pisanju hrvatskih medija, Prebeg je uhićen u svibnju kod Mariupolja. Optužen je za obuku za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, 25. svibnja kontaktirali smo MVEP kako bi se očitovali oko ovog slučaja. Do danas nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, o slučaju se u travnju priopćenjem očitovalo i ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi strani državljani i osobe bez državljanstva koje sudjeluju u neprijateljstvima na teritoriju Ukrajine u sastavu naših Oružanih snaga primaju se dobrovoljno u vojnu službu prema ugovoru, u skladu sa Zakonom iz 1992. 'O vojnoj dužnosti i vojnoj službi'", napisali su.

Dalje su objasnili kako su takve osobe pripadnici Oružanih snaga Ukrajine koja, u skladu s odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava rata iz 1949. i Dodatnih protokola iz 1977. imaju pravni status boraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj status, među ostalim, takvim osobama daje pravo da budu tretirane kao ratni zarobljenici u slučaju da padnu u neprijateljske ruke", stoji u njihovom priopćenju.

"Podsjećamo, Ženevske konvencije iz 1949. godine zabranjuju sve nezakonite radnje, uključujući nasilje, zastrašivanje ili nepostupanje protiv ratnih zarobljenika, te obvezuju na humano postupanje s ratnim zarobljenicima. Nepoštivanje relevantnih priznatih normi međunarodnog humanitarnog prava ozbiljno je kršenje Konvencije", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo