tvrde nije bilo suradnje / Ministarstvo zdravstva priznalo: 'Platforma CijepiSe ima manjkavosti, žurno radimo na otklanjaju. Tvrde: 'Svi prijavljeni dobit će termine'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu

24.4.2021.
17:08
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon niza manjkavosti i problema s kojima se suočava platoforma za cijepljenje CijepiSe oglasilo se Ministarstvo zdravstva priopćenjem:

Platforma za prijavu cijepljenja građana protiv COVID-19 cijepise.zdravlje.hr ima manjkavosti na čijem otklanjanju se žurno radi. Svi prijavljeni u sustav CijepiSe vidljivi su na svim kanalima koji taj sustav objedinjuje: obiteljski liječnici, internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema tome, svi prijavljeni u sustav CijepiSe dobit će svoje termine za cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izradu same platforme cijepise.zdravlje.hr Ministarstvo zdravstva pokrenulo je krajem prošle godine kada je bilo izvjesno da će biti dostupno cjepivo.

"Stručne službe ministarstva zdravstva zadužio sam, na traženje epidemiološke struke, da provedu postupak definiranja i nabave, a izradu platforme dobile su tvrtke koje  po već postojećim ugovorima s ministarstvom zdravstva imaju ugovoreni zadatak unapređenja i prilagodbe sustava novim potrebama, kao što je stvaranje platforme za registraciju interesa za cijepljenje protiv COVID-19,“ - ističe ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje: „Pri tome moram kategorički odbaciti sve javno iznesene optužbe o bilo kakvom pogodovanju tvrtkama ili osobama, jer je cijeli postupak proveden u skladu s propisima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platforma je do sada pokazala određene manjkavosti za koje je ministarstvo zdravstva kao naručitelj od ugovornih izvođača zatražilo njihovo žurno i učinkovito otklanjanje kako bi se program cijepljenja učinkovito odvijao. Jednokratna tehnička pogreška u sustavu, zbog koje su na cijepljenje pozvani građani mlađe životne dobi umjesto starijih, je odmah otklonjena, kao što se radi i na uparivanju podataka za oko 200 građana koji u testnoj fazi nisu uključeni.

Uz to, izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe. Sve to doprinijelo je da za sada platforma ne ispunjava u potpunosti tražene zadatke i očekivanja. Ministarstvo zdravstva kao naručitelj i ugovaratelj izrade platforme inzistira na poštivanju ugovorenih obveza od strane tvrtki izvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz otklanjanje poteškoća i mobiliziranje svih službi, nastavljamo trend rekordnog porasta cijepljenih koji trenutačno bilježi preko 23.000 cijepljenih u jednom danu. Ta brojka najbolji je pokazatelj dosadašnjeg procesa cijepljenja koji ne opravdava spomenute manjkavosti, ali uvjerljivo ih nadilazi i bliži nas cilju preko 50% procijepljenosti građana u lipnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo