doznajemo o čemu će razgovarati / Neformalni sastanak ministara obrane EU: Hrvatska i Italija potpisale sporazum o suradnji

Krstičević i Guerini su se nakon izjava za medije uputili na neformalni sastanak ministara obrane EU-a

4.3.2020.
19:08
VOYO logo

Započeo je neformalni sastanak 20 ministara obrane država članica Europske Unije. Zanimljivo je da na ovaj sastanak dolazi i glavni tajnik NATO-a što inače nije uobičajeno.

Na sastanku se neće donositi odluke niti zaključci. Ministri će večeras na radnoj večeri, a potom i sutra na radnim sastancima razgovarati o svim aktualnim temama u obrani, obrambenoj suradnji te suradnji NATO-a i Europske Unije. Razgovarat će se i o migrantskoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tema bit će i europski obrambeni fond. Europska komisija predložila je da on za razdoblje od 2021. do 2027. iznosi 13 milijardi eura. Finska je predložila njegovo smanjenje na 6,5 milijardi s čime se mnoge zemlje, uključujući i Hrvatsku ne slažu, jer smatraju da je riječ o premalom ulaganju u obranu za period od sedam godina. Hrvatska će se, doznajemo, zalagati da se veći fokus EU i NATO-a stavi na jugoistočnu Europu.

Hrvatska i Italija potpisale sporazum o obrambenoj suradnji

Ministri obrane Hrvatske i Italije, Damir Krstičević i Lorenzo Guerini, potpisali su u srijedu u Zagrebu sporazum o obrambenoj suradnji te izrazili podršku zemljama zapadnog Balkana na putu prema EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista mi je drago što je novi sporazum o obrambenoj suradnji nakon 20 godina potpisan u Zagrebu", istaknuo je hrvatski ministar obrane u MORH-u. 

Opisao je to "potvrdom izvrsnih prijateljskih i susjedskih odnosa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri su razgovarali o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Europi, krizi u Siriji i Libiji, koronavirusu, europskoj integraciji te suradnji u području obrazovanja, vojno tehničkoj suradnji.

 "Podržavamo zemlje jugoistočne Europe na putu prema EU-u", istaknuo je Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om donijeti važne odluke za europsku integraciju zemalja zapadnog Balkana", rekao je Guerini. 

Ministri su još najavili da će na aeromitingu u Zadru 30. svibnja sudjelovati talijanska akro grupa "Frecce Tricolori". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević i Guerini su se nakon izjava za medije uputili na neformalni sastanak ministara obrane EU-a pa novinarima nije omogućeno postavljanje pitanja. Ondje će im se pridružiti još šef europske diplomacije Josep Borell te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo