PREKO LEĐA RODITELJA / Ministrica dio djece vraća u školu, roditelji su zabrinuti, a Lovrić upozorava: 'Još jedan konfuzni stav'

Resorna ministrica Divjak poručuje da je učenicima mjesto u školi

20.5.2020.
20:55
VOYO logo

Metar i pol je razmak koji bi trebao biti među učenicima prema novim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). 

Image
NAKON POTRESA /

Čak 13 škola i domova u Zagrebu neće biti useljivo od jeseni: Objavljen raspored premještaja

Image
NAKON POTRESA /

Čak 13 škola i domova u Zagrebu neće biti useljivo od jeseni: Objavljen raspored premještaja

Slaven Staklenac, ravnatelj Osnovne škole ''Većeslav Holjevac'' u Zagrebu, upozorava: ''Mi nemamo nijedan razred u razrednoj nastavi koji može poštovati taj standard. Naš najmanji razred je 22 učenika i do 28, 27. Otprilike 27, 28 učenika je nama normalno''.

Od ponedjeljka fizička udaljenost od jedan i pol metar znači i 15 do 20 učenika po razredu. 20 nije maksimalan broj. Ako ih je više, na ravnateljima je da ih razdvoje u dvije skupine ili organiziraju rad u većoj prostoriji. Roditelji ne potpisuju izjave o radnom statusu. Ako se učenici ne uključe u nastavu od ponedjeljka, mogu i naknadno.

Viši razredi u klupe neće sigurno do kraja školske godine. Za njih ostaje online nastava.

''Temeljem mišljenja stručnjaka škole jesu sigurna mjesta za naše učenike, kao ministrica obrazovanja: da - učenicima je mjesto u škole i puno je jednostavnije i bolje održavati nastavu školi, nego nastavu na daljinu'', poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pitanja je puno. Što na velikom odmoru, što u produženom boravku, tko će ići, tko neće. Hoće li biti neopravdanih?

''Mi ćemo možda uputiti roditeljima nekakav upit čisto da znamo broj za ponedjeljak treba li im usluga produženog boravka. Tu su nam problemi jer se kombinira više učenika i više grupa'', napominje Staklenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školi kojoj je ravnatelj sad je 11 učenika. Prvi problem vidi u propisanoj udaljenosti ako dođu svi na nastavu.

Ministrica na to kaže: ''Može se dogoditi situacija da imate jako veliki razred. Takvih razreda je vrlo malo u Hrvatskoj i da ne postoje velike učionice, ako se dogodi da je potrebno zapošljavanje jednog učitelja primjerice, na određeno vrijeme, trebaju se javiti Ministarstvu''.

"Ministrica je trebala biti određenija, ovo je samo još jedan njezin konfuzni i štetni stav", poručuje pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

No, glavni grad ima još jedan problem. Škole uništene u potresu. Sve da hoće, učenici u njih ne mogu. I to ne od ponedjeljka, nego u neke ne mogu ni iduće školske godine. Njih oko 6 tisuća.

''Nažalost 13 će ostati za dugoročniju sanaciju koja će trajati negdje godinu do godinu i pol dana. Od tih 13 koje imaju crvenu i žutu i nećemo ih moći sanirati do početka iduće školske godine imamo jedan učenički dom, dvije plesne škole i pet gimnazija te pet osnovnih škola'', pobrojio je Lovrić.

Kamo će srednjoškolci čije se škole obnavljaju, već se zna, a za osnovnoškolce će biti poznato do kraja tjedna. Škola na daljinu za učenike od 1. do 4. razreda bit će gotova vjerojatno početkom lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike