5 milijuna iz fonda solidarnosti / Mise su slavili u šatoru: Stanovnici Gornje Stubice sami krenuli u obnovu crkve, a na kraju su dočekali i europske novce

I radovi su krenuli - počela je obnova župne crkve na koju su čekali gotovo dvije godine

18.2.2022.
9:00
VOYO logo

Na dan kada je Hrvatskoj Bruxelles dao zeleno svjetlo za produljenje roka korištenja Fonda solidarnosti - počela je i obnova europskim novcem crkve sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici. Mještani se nadaju da to znači da uskoro kreće i obnova njihovih stradalih domova. Crvenu naljepnicu dobilo je 35 kuća, a neki više nisu mogli čekati državu pa su u obnovu krenuli sami.

"Posebno će se učvrstiti temelji crkve, toranj, pukotine se moraju sanirati i dovesti u ono stanje u kojem mora biti i u slučaju da dođe do još nekog potresa", objasnio je vlč. Nikola Jurković, župnik Župe sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Fonda solidarnosti za to je osigurano više od 5 milijuna kuna. Pola godine mise su slavili u šatoru, pa su unutrašnjost crkve obnovili sami - nisu mogli čekati.

"Uz pomoć općine i županije, zadužili smo se manjim kreditom, uključili su se privatnici i svi ljudi dobre volje iz Hrvatske i inozemstva. Da nismo sami vjerojatno bi dan danas bili vani ispod šatora i čekali", rekao je Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području županije 13 je Objekata kulturne baštine stradalo u potresu.

"Ovo je 8 gradilište koje smo otvorili, za ove druge objekte još je u tijeku izrada projektne dokumentacije, nadamo se da će uskoro biti kompletirana kako bi radovi mogli početi", kazala je pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini, Lana Križaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć do mještana nije stigla pa su neki u obnovu kuća krenuli sami.

Image
Ogromna šteta /

Nije se tresla samo Petrinja nego i zagorski bregi: Oštećene škole, bolnice, crkve i kuće

Image
Ogromna šteta /

Nije se tresla samo Petrinja nego i zagorski bregi: Oštećene škole, bolnice, crkve i kuće

"Nitko nije došao i vidjeli smo da ta obnova nikako ne ide. Odlučili smo sami na svoju ruku rušiti. Znači kat smo srušili i ovo sad podigli ovako kako su nam statičari i inženjer uredili", rekao je Ivan Novina iz Gornje Stubice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovu čekaju i obitelji smještene u kampu Jezerčici. Nadaju se da početak obnove crkve znači da će i njihove kuće uskoro doći na red. Ovdje su već dvije godine.

"Dugo je čekanje, naravno da je dugo, nama je ovdje lijepo i ne možemo reći da nam nešto fali, ali nije to naše i nismo na svome. Kad vidim da su krenuli ili rušiti ili graditi onda ću vjerovati da je krenulo", rekla je Barica Kosec iz Gornje Stubice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gornjoj Stubici ukupno je 35 obiteljskih kuća s crvenom naljepnicom.

"Određeni broj objekata je obrađen i to me na neki način veseli i ohrabruje da bi možda do kraja godine nešto moglo biti i vidljivo. Očekujem da bi obnova kuća u Gornjoj Stubici mogla početi negdje početkom ljeta", kaže načelnik Općine Gornja Stubica, Jasnim Krizmanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, nitko ne želi i treću godinu od potresa provesti - čekajući.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo