'TO JE EDUKACIJA, NE KAZNA' / Mještanima Koprivnice kojima će smeće viriti iz kanti ili će širiti neugodne mirise prijeti kazna od 100 kuna

Kazne se kreću od 100 do dvije tisuće kuna ovisno o prekršaju, a odluka bi mogla poljuljati dobrosusjedske odnose

20.5.2022.
21:00
VOYO logo

Smradom od smeća u Koprivnici se bore kaznama. Pojednostavljeno - onima kojima će smeće viriti iz kanti ili će širiti neugodne mirise - prijeti kazna od 100 kuna.

"Ta ideja po meni nema veze sa zdravim razumom", kazao je Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka se malo pobrinu ovi pa pokupe to smeće na vrijeme, a ne dva put mjesečno", kazala je Ljiljana.

"Kome smrdi, zašto ga ne makne ako mu smrdi. To bi bilo najpoštenije", kazala je Nevenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i kazna od 250 kuna za one koji neće pravilno razvrstati otpad, primjerice pomiješati biootpad i plastiku. Iz koprivničkog komunalca smiruju situaciju. Tvrde da sada nema problema s razvrstavanjem, a isto očekuju i za smrad. Kazne su više - tigar od papira.

Image
KOD OMIŠA /

Muškarac bacio građevinski otpad u prirodu: 'Meni isto počinje sezona, ne može mi to isprid apartmana stajat'

Image
KOD OMIŠA /

Muškarac bacio građevinski otpad u prirodu: 'Meni isto počinje sezona, ne može mi to isprid apartmana stajat'

"Ugovorna kazna nije da se kažnjavaju naši građani jer Grad Koprivnica je jedan od vodećih u Hrvatskoj po razdvajanju otpada. Da ih potaknemo da i bolje razvrstavaju otpad i to je cilj, da ta ugovorna kazna nije kazna nego više edukacija", kazao je Saša Grubačević, direktor sektora gospodarenja otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sto kad je riječ o smeću ispred zgrada? E tada, ako se ne može otkriti tko je krivac, kazna se dijeli na sve stanare. Postavlja se i pitanje kako će se detektirati smrad i gdje mu je uopće granica.

"Ovo će funkcionirati po dojavama građana i po suradnji s komunalnim redarstvom se može ustanoviti taj dio. Sama provjera naših kontrolora na terenu će se vršiti da će se provjeriti sadržaj kante, ima li otpada pokraj kante, razvrstavaju li pravilno. Na licu mjesta će moći upozoriti građane i vršiti edukaciju", kazao je Grubačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koprivničkom Komunalcu vjeruju da s prijetnji neće prijeći na djela - pa ni ispisivati prve kazne za smrad smeća u Hrvatskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo