ne udovoljavaju kriterijima / Mladi imaju brojne motive za školovanje vani, ali postoji problem: Hrvatska ne priznaje diplome iz BiH i Srbije

U slučaju kada nisu ispunjeni svi navedeni kriteriji za priznavanje, AZVO nije u mogućnosti u potpunosti priznati inozemnu visokoškolsku kvalifikaciju, što je, između ostaloga, u skladu s međunarodnom praksom

24.4.2018.
14:42
VOYO logo

Dekan Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba, koja od sljedeće akademske godine otvara dislocirani studij u Županji, Ivica Katavić nedavno je kazao kako postoje velike indicije da se diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći nostrificirati u Hrvatskoj jer ne udovoljavaju traženim kriterijima
Za provjeru ove njegove tvrdnje koja će zabrinuti brojne hrvatske studente koji studiraju u spomenutim državama Glas Slavonije obratio se Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), a ona je potvrdila tu informaciju.

Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje pojašnjavaju da se priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Europi te u državama članicama EU-a provodi prema smjernicama tzv. Lisabonske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priznavanje IVK podrazumijeva formalno potvrđivanje vrijednosti inozemne visokoškolske kvalifikacije i ono ne stvara nikakva statusna prava niti se njime dodjeljuju akademski stupnjevi, nazivi ili bilo kakve druge titule prema hrvatskim propisima. U postupku vrednovanja inozemne visokoškolske kvalifikacije uzima se u obzir isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koje su stečene kvalifikacijom, bez usporedbe studijskih programa", pojašnjavaju u Agenciji.

U skladu s važećim propisima, AZVO provodi postupak stručnog priznavanja IVK (u svrhu pristupa tržištu rada u Hrvatskoj za neregulirane profesije), a za priznavanje je potrebno ispuniti nekoliko kriterija. Prvi je taj da visokoškolska kvalifikacija mora biti izdana od akreditirane visokoškolske institucije, a inozemni visokoškolski program akreditiran od nadležnog akreditacijskog tijela te države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju združenog programa/kvalifikacije (joint degree) sve institucije koje sudjeluju u provođenju studijskog programa, kao i sam studijski program, moraju biti akreditirane od nadležnih akreditacijskih tijela država u kojima se nalazi svaka od institucija što sudjeluju u združenom programu. Prilikom vrednovanja IVK uzimaju se u obzir i sljedeći kriteriji: minimalna razina i vrsta kvalifikacije nužna za pristupanje studijskom programu, čijim se završetkom stječe kvalifikacija za koju se traži priznavanje, odnosno pristup daljnjem obrazovanju i/ili zapošljavanju koje nudi kvalifikacija.

U slučaju kada nisu ispunjeni svi navedeni kriteriji za priznavanje, AZVO nije u mogućnosti u potpunosti priznati inozemnu visokoškolsku kvalifikaciju, što je, između ostaloga, u skladu s međunarodnom praksom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju kriterija akreditiranosti inozemne visokoškolske institucije važna je vjerodostojnost nadležnog akreditacijskog tijela, odnosno da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što nažalost odnedavno nije slučaj ni s jednom nadležnom agencijom za vanjsko osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji", kažu u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Pojašnjavaju da je međunarodna akreditiranost agencija koje provode postupke reakreditacije, uz transparentne i jasne kriterije vanjskog vrednovanja studijskih programa i visokih učilišta, potvrda poslodavcima, obrazovnom sustavu, građanima i studentima da akreditirana visoka učilišta zaista ispunjavaju standarde kvalitete te da njihove kvalifikacije jamče kompetentnost i osposobljenost za tržište rada, odnosno za daljnje obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prilog svemu navedenom ističemo i činjenicu da je Sveučilište u Mostaru, u cilju potvrde kvalitete svojih studijskih programa i kvalifikacija, zatražilo te prošlo međunarodni postupak reakreditacije svojih sastavnica i studijskih programa koje je provela hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a koja je međunarodno akreditirana te je punopravna članica svih relevantnih europskih udruženja agencija za vanjsko osiguravanje kvalitete", stoji u odgovoru.

Na temelju svih navedenih kriterija te informacija dostupnih od nadležnih međunarodnih institucija, AZVO odlučuje u postupcima priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, piše Glas Slavonije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo