POSJETILI SMO IH / Mladi Istrijani uče poslove budućnosti, a već sada vrbuju ih najbolje hrvatske tvrtke poput Rimac Automobila

'Bili su na sajmovima gdje su se susreli s Rimcem pa su odmah dobili ponude za posao', govori Dragan Pantić, dobitnik državne nagrade Faust Vrančić za robotiku 2020.

23.1.2022.
8:00
VOYO logo

S malim zakašnjenjem zbog pandemije predsjednik Milanović prije dva dana primio je dobitnike Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2020. Riječ je o godišnjem priznanju mladim inovatorima i promicateljima znanosti kroz izvannastavne aktivnosti. Ovom smo prilikom posjetili jednog od desetorice dobitnika, poznatog istarskog robotičara Dragana Pantića, i njegove učenike.

Istarski učenici uče poslove budućnosti. No iako znanja usvajaju kroz igru njihovi roboti neće biti igračke. I Ianova je želja, kada odraste, stvarati robote koji će pomagati ljudima.

Ian Prašina Beaver, učenik je 6. razreda kojeg poput ostalih učenika te škole mentorira poznati pulski robotičar i inovator, a vrbuju najbolje hrvatske tvrtke poput Rimac automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili su na tim sajmovima gdje su se susreli s Rimcem i kad je Rimac vidio šta sve rade i čime se bave su odmah dobili ponude za posao", govori Dragan Pantić, dobitnik državne nagrade Faust Vrančić za robotiku 2020. 

Image
PUCAČINA UZ KAVU /

Od Direkta do hi tech igraonice za tenkoljupce: 'Ako strgate ne plaćate ništa'

Image
PUCAČINA UZ KAVU /

Od Direkta do hi tech igraonice za tenkoljupce: 'Ako strgate ne plaćate ništa'


Možda to čeka i Bornu Verića, petaša čiji je san izumiti leteći automobil. Prve prepreke svladava automatizirajući rad automobilske rampe koja reagira na težinu samog vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda kad se pali zeleno svjetlo auto krene i kad prođe svjetlosnu barijeru rampa se spušta i pali se crveno svjetlo", govori nam Borna koji priznaje kako je muku mučio dok nije uočio krivi spoj. 

"Onda kad sam napokon skužio šta ide onda sam se bio iznervirao i onda sam bio promijenio i onda sam uspio", govori. 

Popularizacija robotike i mrežno upravljanje radnim procesima ili internet stvari glavni su fokusi. No uz poslove budućnosti kaže treba osmisliti i nove oblIke edukacije.

"Diploma danas nije mjerilo. Na kraju poslovi koji su u budućnosti i koji će generacije koje su sad u osnovnim školama raditi, 60 -70% poslova još ne postoji trenutno", ističe Pantić. 

Ostaje se samo nadati da će takvih poslova biti i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo