PONUDA OPIJATA NIKAD VEĆA / Mladi troše sve više droge: 'Prije su na liječnje dolazili 40-godišnji ovisnici, a danas oni koji imaju 18'

Najmlađa osoba na liječenju ima tek 16 godina. Alarmantni su to podaci europskog istraživanja o ovisnostima

27.6.2022.
21:30
VOYO logo

Da nije buknuo požar ne bi se ni znalo što skriva kuća u Novom Zagrebu. Laboratorij za uzgoj marihuane i 40 sadnica. Sve su otkrili vatrogasci i nije im to prvi put. Kažu u zadnje vrijeme sve ih je više.

"Požar je relativno brzo ugašen, prilikom pretrage kuće nađena je marihuana na prvom katu. Ja sam prije par godina dok sam bio u Vatrogasnoj postaji Dubrava, našli smo ogromno skladište na nekih 300-tinjak metara kvadratnih, to je bilo kao u filmu", kazao je Siniša Jembrih, zapovjednik JVP Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine 7,5 posto više zapljena svih vrsta droga u odnosu na 2020.

"Mogu u pejorativnom smislu reći. Kolege iz Zagreba otkriju laboratorij marihuane i sad im trebaju svjedoci, odu u susjedstvo i nađu još jedan. Rastu zapljene droge. Strahovit pritisak, ponude droga - ima je sve više, svakakve vrste", kazao je Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
metković /

'Zombi droga': Bježeći policiji iz auta bacio čarapu sa 180 grama 'crystal metha'

Image
metković /

'Zombi droga': Bježeći policiji iz auta bacio čarapu sa 180 grama 'crystal metha'

Nakon COVID-a i veća ponuda. Prosječna dob liječenih je 40 godina, a na liječenje dolaze prvi put s nepunih 30. U prosjeku Hrvati kreću u eksperimentiranje s drogom sa 17. Već u prvom srednje 17 posto mladih je pušilo marihuanu.

"Sve kreće s marihuanom koja je najprisutnija na tržištu. Nakon toga imate psihoaktivne tvari koji su dostupni toj dobnoj skupini i onda kreću stimulansi", kazao je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je izjednačen broj mladića i djevojaka.

"Puno je lakše zato što je i crno tržište puno većih razmjera prije nego primjerice 20 godina", kazao je Matija Gašparac, maturant iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pristupačnost kanabisu je jako velika. I nema tolike stigme ako se kanabis u društvu koristi, to je nekako izjednačeno s korištenjem alkohola", kazala je Lara Gugec, maturantica iz Zagreba.

Po uzimanju novih psihoaktivnih tvari - Hrvatska je iznad europskog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mijenja se dobna skupina i mijenja se vrsta droga. Prije 3 – 4 godine u Klinci za psihijatriju Vrapče – klasični ovisnik koji je dolazio na bolničko liječenje – bio je stariji od 40 godina i najčešće se radilo o heroinskim ovisnicima. Sada imamo gotovo polovicu na odjelu mladih ljudi od 18 do 25 godina", kazao je Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

Europljani na godinu troše najmanje 30 milijardi eura na droge. Najviše kupuju kanabis, zatim kokain i heroin. I Hrvatska prati europsku statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo