Mljekari na izdisaju / Mljekari na koljenima, mole trgovačke lance: 'Ne uvozite mlijeko loše kvalitete!'

Mljekari apeliraju trgovačke lanace od kojih traže da im na svojim policama osiguraju više mjesta. No, na prvom sastanku proizvođača mlijeka i trgovačkih lanaca nije se pojavio ni jedan predstavnik stranih trgovačkih lanaca

18.7.2017.
19:20
VOYO logo

Na ovoj farmi u Valpovu 80 je krava. Na dan se proizvede oko tisuća litara mlijeka, a tu su i maslac, jogurt, sirevi te mlječni namazi. No posljednjih godina za mljekara Jozu računica nije dobra.

"Recimo, samo jedan najbolji primjer, da se na našem tržištu često pojavljuje sir svježi za 10 kuna. A ako znamo da je za kilogram sira potrebno četiri-pet litara mlijeka. Dovoljno govori da cijena mlijeka od 2 kune za nas prerađivače, a ja kao i proizvođač mlijeka znam da sve ispod tri kune nema nikakve zarade", rekao je Jozo Šutalo, mljekar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niske otkupne cijene nisu jedini problem proizvođača mlijeka. Od domaćih i stranih trgovačkih lanaca mole da im osiguraju mjesto na policama.

"Trgovački lanci ne uvoze svježe mlijko, oni uvoze loše mlijeko i mi imamo problem što takvo mlijeko prodaju na akcijama,  koje nisu uobičajne u zemljama iz kojih one dolaze", kaže Miroslav Kovač, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi konkretno tražimo od njih da više reklamiraju proizvode s hrvatskih farmi i da se pokaže konkretna sljedivost mlijeka i što je u njemu zapakirano", objašnjava Marina Ivančan, udruga mljekara "Sava-Drava".

Na sastanku proizvođača i trgovačkih lanaca pojavila su se samo dva predstavnika trgovačkih lanaca i to domaćih. Obećavaju pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega mjesto na poslicama, bilo je zahtjeva da se cijena regulira što je nemoguće. Ali činjenica je da moja kuća KTC Križevci ionako 95 posto na policama je hrvatsko mlijeko", kaže Siniša Katavić iz KTC-a Križevci.

"U 2016. godini Konuzum je uvezao samo 2 posto mlijeka, tim činom govorimo koliko podržavamo domaću proizvodnju. Ali kupac je ipak taj koji na kraju odlučuje", objasnio je Hrvoje Devi iz Konzuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučili su brojni mljekari posljednjih godina ugasiti svoje farme. 
Ovakvih mljekara koji se bave proizvodnjom i preradom kao što je gospodin Jozo donedavno je bilo 26, sad ih je upola manje.

"Mi znamo da uvoz ne možemo zabraniti, međutim može se zabraniti uvoz loše robe. Mi se kvalitetne robe ne bojimo, jer ona mora i koštati", kaže Jozo Šutalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkupne cijene su male, a gubitci veliki. Domaći mljekari su na izdisaju. Propadaju i velike i male farme. Veći plasman na police trgovačkih lanaca bio bi njihov pojas za spašavanje

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo