'TRAMVAJ ZVAN ČEŽNJA' / Mobilnost u Zagrebu: Dan bez automobila, 20 godina bez ijednog metra nove tramvajske pruge

Image
Foto: Zelena akcija

Otkako je u Zagreb uveden prvi tramvaj, prije gotovo 130 godina, nikada još nije prošlo toliko vremena bez izgradnje novih pruga

22.9.2020.
14:00
Zelena akcija
VOYO logo

U ''gradu po mjeri čovjeka'', kako Zagrebu tepa gradonačelnik Milan Bandić, građani i građanke vape za boljim javnim prijevozom, no već dva desetljeća, baš toliko koliko i na čelu Zagreba Bandić broji godina, izgrađeno nije niti jednog jedinog metra nove tramvajske pruge. 

Image
VELIKA DILEMA /

Hoće li prije završiti pandemija ili proraditi ZET-ova mobilna aplikacija za kupnju karata?

Image
VELIKA DILEMA /

Hoće li prije završiti pandemija ili proraditi ZET-ova mobilna aplikacija za kupnju karata?

Otkako je u Zagreb uveden prvi tramvaj, prije gotovo 130 godina, nikada još nije prošlo toliko vremena bez izgradnje novih pruga, prigodno su na Svjetski dan bez automobila prosvjednim performansom još jednom ukazali aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi što slikovitije prikazali rezultat dosadašnjeg Bandićeva ''delanja'', hodali su Heinzelovom ulicom noseći 10-metarski transparent u obliku tramvaja s porukom ''Tramvaj zvan 20 godina čežnje'' simulirajući vožnju tramvaja.

Bio je to podsjetnik da se baš na toj trasi Generalnim urbanističkim planom (GUP) i drugim planovima već godinama planira izgradnja tramvajske pruge. Prostor za infrastrukturu je najvećim dijelom već rezerviran i u vlasništvu Grada te nema potrebe za rušenje objekata. Uz Heinzelovu i Radničku cestu u posljednjih 15-ak godina izgrađen je i velik broj zgrada primarno poslovne namjene i jasno je da bi od ove tramvajske linije korist imao velik broj ljudi.

Slična situacija je i u Novom Zagrebu gdje odavno postoji plan izgradnje nove tramvajske pruge od okretišta u Zapruđu do Dugava i zatim Vatikanskom ulicom na zapad do Sloboštine, a po nekim planovima i dalje na zapad, a primjera ima još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izostanak njihove realizacije pokazuje da je širenje tramvajske mreže u Zagrebu pod Milanom Bandićem zapostavljeno kao nikada do sada. Obećanja o novim prugama su konstantna i prigodničarska, ali konkretni rezultati su nikakvi. Gradonačelnik ovakve općekorisne projekte potpuno zanemaruje dok većinu svoje energije ulaže u prenamjene zemljišta u GUP-u i slične projekte od kojih korist imaju samo pojedinci, a društvo u cjelini štetu'', poručio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Gradonačelnik ima druge snove, nešto prizemnije. Po vlastitom priznanju iz davnih dana on želi garaže, još novih garaža u centru Zagreba iako će to značiti samo još više automobila u središtu grada što znači još više gužvi i još veće onečišćenje zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme Europa, a i ostatak svijeta, pogotovo s obzirom na pandemiju koronavirusa i klimatsku krizu, sve više ističe održivost prometa, odnosno kvalitetnu organizaciju prometnog sustava i davanje prednosti javnom prijevozu i biciklističkom prometu umjesto automobilskom.

Na tom se tragu već godinama u sklopu Europskog tjedna mobilnosti obilježava i Svjetski dan bez automobila 22. rujna, a cilj je ukazati na negativne posljedice intenzivnog korištenja automobila poput onečišćenja zraka, doprinosa klimatskim promjenama, proizvodnji buke i zauzimanja javnih površina te zagovarati biciklistički, pješački i javni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni prijevoz je izrazito važan kao alternativa korištenju automobila. Uz javni prijevoz, koji bi bio brz, redovan, točan, dostupan i udoban te uz primjenu adekvatnih mjera prometnog i prostornog planiranja, zagrebački prometni sustav bio bi puno kvalitetniji, a njegov utjecaj na okoliš znatno manji. Za dostupnost i udobnost veliku ulogu ima upravo razgranata mreža tramvajskih linija koja bi smanjila broj potrebnih presjedanja, upozorili su iz Zelene akcije.

S obzirom na to kako stvari stoje, sve to se čini otprilike kao probušena guma ili otpali drveni kotač nasred metropole kojom gotovo u srcu Europe u 21. stoljeću tramvaji voze prosječnom brzinom 13,99 kilometara na sat, autobusi 18,64 kilometra na sat, a - ponovimo još jednom - nijedan metar novih tramvajskih pruga nije izgrađen već dva desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike