KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / Molba kljunašima koji se bore za naše interese u Ini i Uljaniku - borite se na svoj račun, a ne naš!

Nikakvu kontrolu nad Inom Hrvatska nema već barem deset godina, i to jako dobro znaju i vladajući i oporba

13.2.2019.
22:40
VOYO logo

U Hrvatskom saboru Ina je ponovo uzburkala strasti. Vlada mijenja zakon o privatizaciji Ine kako bi ga uskladila s europskim zakondovastvom i pri tome mijenja članke kojim je Hrvatska imala ekskluzivno pravo kontrole nad promjenama u vlasništvu i prava veta na neke odluke uprave. Oporba tvrdi da vladajući time Inu potpuno predaju u ruke Mađara, da je riječ o izdaji nacionalnih interesa i sve ono što su vladajući u nekim drugim fazama privatizacije Ine govorili dok su bili oporba, a vladajući sad govore isto ono što je nekad govorila oporba dok je bila vladajuća.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ako je išta besmislenije od pitanja je li ovim izmjenama zakona Hrvatska kontrolu nad Inom u potpunosti prepušta Mađarima onda je to odgovor da to nije tako jer Hrvatska zadržava sve kontrolne mehanizme. Nikakvu kontrolu nad Inom Hrvatska nema već barem deset godina, i to jako dobro znaju i vladajući i oporba jer su i jedni u drugi, svatko u svoje vrijeme i na svoj način i zbog svojih razloga Inu predali ili prodali Mađarima. Znaju to i  trojica hrvatskih članova Uprave Ine koji u njoj kao, predstavljaju hravtsku državu, ali njihov je utjecaj na poslovne odluke kompanije ravan utjecaju fikusa u uredu Predsjednika Uprave Ine gospodina Sandora Fasimona. S tim da gospodin Fasimona njegov fikus ne košta ništa, a ovoj trojici svaki mjesec mora dati po 60.000 kuna neto plaće, a nije baš ni da su mu neki ukras u uredu. Dakle najgore što se Hrvatskoj može dogoditi nakon izmjene ovog zakona jest da ta trojica ostanu bez svoje plaće, ali taj ćemo gubitak valjda preživjeti, a vjerujemo da će se i oni nekako snaći. 

Ali pravi račun za hrvatske budalaštine oko Ine tek dolazi. Sjećate se one tužbe za naknadu štete koju MOL protiv Hrvatske vodi u Washingtonu. Do koje je doveo nekadašnji ministar gospodarstva HNS-ov Ivan Vrdoljak koji je raskinuo ugovor o plinskom biznisu koji je Ini prepustio Ivo Sanader. Vrdoljak se tada, kao i ovi danas u Saboru busao, u nacionalna prsa jer da time želi prisliti Mađare da vrate upravljačka prava u Ini koja im je također predao Ivo Sanader. Mađare zanimljivo Vrdoljak, nije impresionirao nego su pokrenuli tužbu tešku dvije milijarde kuna za izgubljenu dobit. Bilo je to 2013. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

U međuvremenu je Tomislav Karamarko predložio da se Hrvatska nagodi s MOL-om, ali se onda u nacionalna prsa počeo busati Božo Petrov koji je Karamarka maltene proglasio nacionlnim izdajnikom i srušio i Karamarka i cijelu Vladu. 

I koji je rezultat te brige za nacionalne interese u Ini: ministar financija uskoro će, najzad do kraja godine, u svoj sandučić iz Washingotna dobiti presudu koja će prema procjenama stručnjaka s kojima smo razgovarali, biti teška oko 7 milijardi kuna. Taj račun naravno neće platiti ni Ivan Vrdoljak ni Božo Petrov, nego svi mi iz svojih plaća i svojih mirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa samo molba svim HDZ-ovcima, HNS-ovcima, SDP-ovcima, Mostovcima, Živozidašima i ostalim kljunašima koji se bore za naše nacionalne interese u Ini, Uljaniku, Imunološkom zavodu i drugdje, nek se bore na svoj račun, a ne na naš.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo