HEROINE IZ ČAJNE KUHINJE / 'Morale smo izaći iz sjene. Ako se nešto ne promijeni, bolnice će postati mrtvačnice'

U čajnoj kuhinji na Rebru tri medicinske sestre osnovale su Facebook grupu koja ima oko 14.000 članova

3.10.2019.
22:20
VOYO logo

Preko te grupe pokrenule su i današnji prosvjed, što je bilo prvi put u povijesti da su medicinske sestre i tehničari tražili svoja prava na ulici bez podrške strukovnog, glavnog sindikata.

''Nazivaju nas 'heroinama iz čajne kuhinje'. Osnovale smo grupu 'Inicijativa za boljitak hrvatskog sestrinstva' zato što nam je to bio jedini instrument koji smo imale u rukama kad smo vidjele da od sindikata i Vlade nema nikakve koristi. Pogotovo nakon nedavnog parafiranja kolektivnog ugovora, gdje nam je povećana plaća za tri odnosno četiri posto na dodatke. To nije povećanje plaće na osnovic, kao što većina javnosti misli, nego samo na dodatke. To je za jednu sestru s 35 godina staža - 45 kuna'', upozorila je Sanda Alić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da traže 25 posto veću plaću, što je dosta, pitanje je koliko je ta mogućnost ostvariva. Alić na to kaže: ''To jest dosta; vi kad kažete ljudima u Hrvatskoj koji teško žive na minimalcu da je vaša osnovica 5300 kuna, oni misle - dobro im je. 25 posto je realno za ono što mi radimo. Rumunjska, ne Švicarska, je podignula 50 posto plaće svojim sestrama zato što je prepoznala da su one stup zdravstva''.

Sa sindikatom, kaže, nisu u sukobu, ali i dodaje: ''Jednom smo se morali odvojiti jer sindikat ne zastupa interese svojih članova. Ovaj prosvjed je prvi korak. Da izađemo iz sjene i da ljudi znaju za problematiku u sestrinstvu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili su i u Saboru danas: "Zahvaljujući zastupnici i liječnici Ines Strenji, iznijeli smo svu problematiku pred Odborom, ona će to proslijediti dalje zastupnicima i raspravljati o tome na sjednicama''.

"Novca ima, samo se troši na druge stvari"

No ministar zdravstva Milan Kujundžić im je ispred Vlade poručio da za njih - novca nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''On je i neki dan rekao da je to hrvatska realnost. Novca ima, samo se troši na druge stvari. Prije dva dana je dano 250 milijuna kuna za Croatia Airlines, za stabilnost poslovanja, pa smo pitali Plenkovića što je važnije. Davati novac posrnulim kompanijama koje će ionako propasti ili za zdravlje nacije?''

Za vrijeme prosvjeda Alić je izgovorila jednu ozbiljnu rečenicu: ''Ako se nešto ne promijeni, bolnice će postati mrtvačnice''. Sada kaže: ''To su svi zapamtili i trebaju zapamtiti jer će to biti tako. Jer ih neće imati tko dočekati na odjelima, neće biti ni liječnika, neće biti ni sestara''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo