Završio sastanak HDZ-a s nacionalnim manjinama / 'Most nema nikakvih ultimatuma, evoluirali smo svi zajedno. Taj je pristup passé'

U Središnjici HDZ-a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković održao je sastanak sa zastupnicima nacionalnih manjina

16.9.2016.
12:30
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u danas u središnjici stranke primio osam predstavnika nacionalnih manjina, a nakon završenih pregovora moglo se čuti da je sastanak prošao u 'dobroj atmosferi'.

Image
'već otrcane klevete' /

Hasanbegović odbrusio Pupovcu: 'Neće on kadrovirati sastav buduće vlade već Plenković'

Image
'već otrcane klevete' /

Hasanbegović odbrusio Pupovcu: 'Neće on kadrovirati sastav buduće vlade već Plenković'

"Dogovorili smo nastavak razgovora, Stier i Marić će voditi kontakte. Sljedeći sastanak je u četvrtak", rekao je Plenković nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef HDZ-a je rekao kako se na sastanku uopće nije razgovaralo o sastavu Vlade.

​(Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li Zlatko Hasanbegović biti ministar u Vladi, čemu se otvoreno usprotivio Milorad Pupovac, Plenković je ponovio svoju izjavu od ranije.

"O tome odlučuje mandatar", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

​(Patrik Macek/PIXSELL)

Komentirajući završeni sastanak, Pupovac je rekao kako su "prepoznali otvorenost za postizanje sporazuma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1 javlja da je Hasanbegović kako se dobro slaže s nacionalnim manjinama, ali je dodao: "barem s nekima od njih".

Novinari su nastavili s pitanjima za Plenkovića te ga upitali o ultimatumu Mosta koji bi danas trebao isteći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da ipak malo evoluiramo svi zajedno, pa i javnost i mediji. Održali smo s Mostom razgovor u utorak, na kraju sastanka i gospodin Petrov i ja precizno smo definirali kalendar, idući sastanak je u ponedjeljak, nikakvih ultimatuma nema, mislim da je taj pristup passé, on je možda bio nekakva percipirana retorika uoči izbora, no stvari su nakon izbora sasvim drukčije, sasvim jasne. Želim poručiti da ovaj proces nakon izbora vodim kao predsjednik stranke koja je ostvarila daleko najbolji rezultat. Imamo prirodno pravo da budemo predvodnici formiranja stabilne većine", poručio je Plenković.

Plenković: Mandatar odlučuje o sastavu Vlade

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je u petak potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu na izjavu da njegova stranka neće podržati vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović, istaknuvši da će mandatar i sada, kao što je bilo i prije, odlučivati o ministrima i sastavu vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svašta se piše. Kada predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović da mandataru ponudu da sastavi vladu onda, on odlučuje o ministrima i sastavu vlade. Tako je bilo prije, tako će biti i sada", izjavio je Plenković ispred središnjice HDZ-a. Odgovorio je tako na novinarski upit kako komentira izjavu Pupovca, koji je za televiziju N1 najavio mogućnost sudjelovanja predstavnika manjina u stvaranju vladajuće većine, ali i istaknuo da SDSS sigurno neće podržati vladu u kojoj će biti tehnički ministar kulture Hasanbegović.

Hasanbegović mu je u četvrtak odgovorio da neće Pupovac kadrovirati sastav buduće hrvatske vlade, već će predsjednik HDZ-a Plenković imati čvrstu parlamentarnu većinu sa, ili bez tri zastupnika SDSS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković će se u 10,30 sati sastati sa zastupnicima nacionalnih manjina izabranima u Hrvatski sabor.

Novinarima je kazao kako očekuje dobar sastanak na kojem će predstavnicima manjina predstaviti ideju kako formirati stabilnu parlamentarnu većinu, "da pokažemo poštovanje prema zaštiti i pravima nacionalnih manjina, a što i Ustav RH, zakon i drugi ustavni zakoni predviđaju". Također, želja mu je upoznati se s platformom nacionalnih manjina nakon njihovih konzultacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin u četvrtak je izjavio kako su izabrani manjinski zastupnici usuglasili glavninu programske platforme za mogući sporazum s budućom vladom, a program bi u petak trebao biti dovršen.

Istaknuo je kako se njihov program temelji na onom koji su predali u mandatu prošle Vlade, a koji, koliko zna, uopće nije bio razmatran. "Ne znam je li uopće bio i pročitan", kazao je i dodao kako je taj program sada samo dorađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo