U IŠČEKIVANJU TURISTA / Može li Hrvatska osigurati dovoljno epidemiologa u jeku sezone? 'Pojačane kontrole riješit će problem'

Image
Foto: Pixsell, Shutterstock

Iz Hrvatske turističke zajednice poručuju da se koronavirus odrazio na turističke rezultate u prva tri mjeseca 2020.

26.2.2020.
15:30
Pixsell, Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska turistička zajednica pomno prati situaciju oko koronavirusa i provodi upute Ministarstva zdravstva te svih nadležnih za sprječavanje širenja koronavirusa. Upravo zato ne strahuju za sezonu, što jasno i glasno naglašavaju.

"Posljednji preliminarni pokazatelji sustava eVisitor govore kako je kumulativ broja dolazaka i noćenja od početka godine, zaključno s 25. veljače, pozitivan, uz rast broja dolazaka od 2,6 posto te rast broja noćenja od 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pretežna većina ključnih tržišta Europe trenutno nam je u plusu, a određene minuse bilježe samo pojedina 'long haul' tržišta, poput Kine i Južne Koreje", kazala nam je Kristina Mamić, glasnogovornica u HTZ-u te v. d. voditeljice Ureda direktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kao što je istaknuo i državni tajnik za turizam FranoMatušić, tako ističu i u HTZ-u, većeg utjecaja na turističku sezonu ne bi trebalo biti.

"Prvi osjetno veći priljev turista Hrvatska u 2020. očekuje s Uskrsom, dakle tijekom prve polovice travnja, kada će biti moguće izvesti i nešto konkretnijezaključke, kako po pitanju realnih turističkih ostvarenja mjerenih dolascima i noćenjima, tako i po pitanju bukinga za ljetni dio turističke godine u novonastalim okolnostima", govori nam Kristina Mamić te zaključuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Daljnje širenje koronavirusa, kada je riječ o Hrvatskoj i ostatku Europe, teško je projicirati, ali očekuje se da će se on odraziti na turističke rezultate prvog kvartala. Dodajmo, da je udio prvog kvartala u ukupno realiziranom turističkom prometu na razini cijele godine u Hrvatskoj oko četiri posto."

Jasno, prvi kvartal se može "progutati", ono bitnije za turizam slijedi u drugom te posebno u trećem kvartalu u godini. Do onda, nadaju se svi, opasnost bi trebala potpunonestati. Ali i dok postoji, granice se neće zatvarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće biti potrebno zatvarati granice. Problem će se moći riješiti pojačanom kontrolom ulazaka i izlazaka iz Hrvatske, pogotovo putnika koji dolaze iz regija zahvaćenim koronavirusom", naglasio je državni tajnik za turizam Frano Matušić.

Spomenuo je i da postoji određena zabrinutost u putničkim agencijama, posebno u Isti koja se oslanja na Italiju i iz koje dolaze brojni talijanski vikend-gosti. Ta je zabrinutost realna, kao i briga tamošnjih zdravstvenih djelatnika, koji naglašavaju da prema Pravilniku stranci ne moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, već se moraju svakodnevno javljati nadležnim epidemiolozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da se Hrvatska glede dolaskastranaca u zemlju oslanja na kontrole zemalja iz kojih oni dolaze, što može u konačnici biti opasno jer ne postoje saznanja o tome jesu li bili u direktnom kontaktu s nekom zaraženom osobom sve dok se ne pojave prvi simptomi, nakon čega ide izolacija, a ona može biti zakasnjela.

Postoji i briga o brojuepidemiologa, posebno u jeku sezone kad Hrvatsku posjećuje i u njoj boravi više milijuna turista. Na sve ove potencijalne probleme i pitanja koja su postavljena direktno Ministarstvozdravstva tek nam se mora izjasniti službenim odgovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo