regulacija prometa / Može li se spriječiti kolaps usred Adventa: Evo gdje vas čekaju najveće gužve nakon zatvaranja rotora

Sutra se zatvara Remetinečki rotor. Pripreme za zatvaranje stvorile su velike gužve u tom dijelu Zagreba

15.12.2018.
20:41
VOYO logo

Rotor se još nije ni zatvorio, a na Jadranskom mostu već gužve i to zbog postavljanja prometne signalizacije koja će regulirati promet kada se rotor zatvori. Hrvatski autoklub izradio je interaktivne karte koje bi trebale pomoći vozačima da se snađu na novim prometnicama koje će mijenjati rotor.

"To je nekakva novouspostavljena prometna regulacija koja će na taj način omogućiti radovd i olakšati prometovanje kroz ovaj dio. Nekako vjerujem a aće iz smjera grad biti dosta velikih gužvi od Selske i Savske", tvrdi Irena Čačić iz HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rotor se zatvara sutra u 9 sati ujutro, u gradu kažu kako su sve službe spremne. "Moram reći da je ovo ujedno i jedna proba. Moramo vidjeti kako će se ljudi naviknuti na ove sporedne ceste koje moraju preuzeti kao žila kucavica funkciju rotora pa ćemo nakon te nedjelje biti svi zajedno pametniji", kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Radovima najviše pogođeni stanovnici Savskog Gaja i Trokuta

Oni koji će dolaziti s Lučkog trebali bi se odmah odvojiti na obilaznice kako bi izbjegli gužve. "Najbolje je, a tako će pokazivat i privremena signalizacija, odmah nailaskog kod Lučkog skrenuti odmah prema Jankomiru tako je ili desno prema Buzinu ili Kosnici ili Ivanoj Reci", tvrdi Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja opcija bi bio ulazak preko Kosnice i Domovinskog mosta. A najviše će ovim radovima pak biti pogođeni stanovnici Savskog Gaja i Trokuta, a velik će se dio prometa prebaciti na susjedno Trnsko. Ovi su kvartovi također dobili posebnu uputu za prometovanje.

"Prva mogućnost za Savski Gaj da se preko naselja Trokut i Trnsko poveže na aveniju Dubrovnik, a druga je mogućnost da se Prekretovom ulicom spoiji na ulicu Savski Gaj, odnosno Remetinečkom na Vice Vukova i dalje klasičim ulazima do grada koje smo vidjeli ranije", tvrdi Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničenja za visinu i težinu vozila

Radovi će na rotoru trajati godinu i pol što znači da će vozači u Zagrebu morati imati dosta strpljenja za sve što ih u prometu čeka.  

Voditelj službe za promet PU zagrebačke Tihomir Svatoš lazao je kako policija očekuje gužve u prvim danima zatvaranja prometa. "Križanje će biti semaforizirano i opremljeno video nadzorom. Na križanjima uz ona gdje će biti presumjerenje će upravljati policijski službenici svakodnevno od 6 do 21 sat. Izgrađene su prometnice kojima će se preusmjeriti promet i molimo građane da budu strpljivi i slušaju upute policijskih službenika i redara", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako će za vozila postojati visinsko ograničenje i ograničenje težine. "Sva vozila iznad 3 i pol metra visine i 5 tona nosivosti neće moći prolaziti zonom presumjerenja. Također će postojati visinske rampe kojima će se fizički spriječiti promet vozila viših od 3 i pol metra", tvrdi Svatoš. Apelira na stanovnike Zagreba da koriste alternativne pravce i da budu strpljivi. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo