Kritike Vladi / Mrsić upozorava na opći štrajk: 'Ovo što danas imamo je kaos, premijer ne smije ignorirati dijalog'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upozorio je da je štrajk prosvjetara potencijalna iskra onoga što bi moglo uslijediti u javnim službama, ako se pod hitno ne riješi njihov problem

24.10.2019.
15:01
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić upozorio je u srijedu u Saboru kako Hrvatskoj prijeti opći štrajk jer se ne rješava problem prosvjetara i raste nezadovoljstvo u javnom sektoru te pozvao premijera Andreja Plenkovića da u pregovorima sa sindikatima pronađe rješenje.

"Sustav treba urediti i ovo što danas imamo je kaos i pitanje je vremena kada će cijela zemlja krenuti u štrajk. Premijer ne smije ignorirati socijalni dijalog", rekao je Mrsić pozvavši ga da zajedno s ministrom rada i sindikatima pronađe rješenje, jer Hrvatska ne treba generalni štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Mrsić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako posljednjih dana svjedočimo nesnalaženju premijera, ministra i koalicijskih partnera na tom području, jer je potpuno jasno da prosvjetari neće odustati od svojih zahtjeva. Ponudom za povećanje osnovice Vlada nije riješila problem koji je sama stvorila, a Plenković ignoriranjem štrajka i prosvjeda poručuje kako mu nisu važni, smatra Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskra problema

Upozorio je da je štrajk prosvjetara potencijalna iskra onoga što bi moglo uslijediti u javnim službama, ako se pod hitno ne riješi njihov problem.

Po njegovom mišljenju dogodit će se da će Plenković predsjedavati Europskom unijom dok je zemlja u općem štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako HDZ-u odgovara takav kaos, jer se u njemu mogu zapošljavati stranački uhljebi na raznim pozicijama u ministarstvima i agencijama, županijama i gradovima. To je realna slika današnjeg stanja, drži Mrsić.

Podsjetio je kako je SDP još 2014. predložio donošenje zakona o javnim službama koji je trebao unijeti reda u politiku plaća, ali ga zbog promjene vlasti nisu uspjeli donijeti, ali ga je Mrsić osobno predao tadašnjoj novoj ministrici rada Nadi Šikić, no bez rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojni problemi u sustavu plaća traže sustavan sveobuhvatan pristup i hrabrost da se zamjeri stranačkim uhljebima", rekao je Mrsić.

Ocijenio je da je svesti probleme plaća radnika u javnim službama samo na uredbu o koeficijentima neozbiljno prema zaposlenicima, jer je sustav bremenit problemima. "To su fragmentiranost u uređenju plaća, nepostojanje sustava nagrađivanja, nepostojanje kriterija za utvrđivanje složenosti poslova, stranačko zapošljavanje i prilagođavanje koeficijenata pojedinim osobama ili poslovima i mnogi drugi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Novca za konzultante ima, za prosvjetu ne'

Komentirajući najavu da bi Plenković za analizu koeficijenata bio spreman angažirati i vanjske konzultante, Mrsić je rekao da građani moraju znati da Plenković očito ima novaca za skupe strane konzultante, no ne i za učitelje i nastavnike.

"Ako ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović misli da će mu skupi konzultanti riješiti problem, grdno se vara, ali to i ne čudi s obzirom da državni tajnik kaže da se ministar još uvijek snalazi", rekao je Mrsić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinatorica za rad i socijalnu politiku u Savjetu Demokrata Marina Kasunić Peris predstavila je prijedlog teksta zakona o plaćama u javnim službama koji su izradili još 2014.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo