Madraci, stari namještaj i ostalo / Muke po otpadu. Gradski partneri traže odgovore: 'Dakle, gradonačelnik treba reći koja je trenutna situacija'

Tvrtka koju je gradska uprava odabrala za privremeno skladištenje već se 60 godina bavi gospodarenjem otpadom

23.8.2021.
22:20
VOYO logo

A i novoj zagrebačkoj vlasti bi dobrodošla pomoć s nebesa. Uz goleme financijske probleme i polupraznu blagajnu koju su zatekli, našli su se i pred gomilom glomaznog otpada. Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova ekipa iz Možemo odbili su ponudu zagrebačkog C.I.O.S.-a, ali druge ponude nije bilo pa su grad snašle hrpe glomaznog otpada. Problem je riješen s odvozom otpada na jednu lokaciju iza Sesveta ali i to je privremeno rješenje. Nova vlast zato planira da umjesto privatnih tvrtki zbrinjavanje i reciklažu glomaznog i građevinskog otpada ubuduće obavlja sam Grad, odnosno zagrebački Holding pa su naručene i dvije velike drobilice otpada. Međutim to je otvorilo i politički problem jer su protiv tog modela i drobilica koalicijski partneri iz SDP-a. 

Madraci, stari namještaj i sve ostalo što ne stane u obične zagrebačke kante za smeće, već šest dana stiže u Sesvetski Kraljevec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sav glomazni otpad s područja Zagreba od prošlog utorka dovozi se na ovu lokaciju i tu ga se može primiti do tisuću tona. To je otprilike dvostruko nego što ga ovdje već sada ima.

Tvrtka koju je gradska uprava odabrala za privremeno skladištenje već se 60 godina bavi gospodarenjem otpadom. Već su u dva navrata preuzimali glomazni otpad kad Grad nije imao kamo s njim, ali isključivo privremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo na čemu inzistirali onda je to isključivo da paze na te rokove, jer nama treba prostor. Mi smo tvrtka koja radi pod tržišnim uvjetima, ne bavimo se takvom vrstom otpada nego vrstama iz kojih možete izvući nešto korisno. Iz tog razloga nam ovo područje treba dalje za rad", rekla je direktorica općih poslova Unije Nove Valentina Keblar.

I dio stanovnika Sesvetskog Kraljevca ne želi ni čuti da glomazni otpad u njihovom naselju ostane ni dana duže od obećanih 75 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mještani su vrlo nestrpljivi i oni su spremni na svašta, pa i na prosvjede. Nadamo se da nećemo doći do toga, iskreno se nadamo, samo neka se popravi komunikacija", poručio je predsjednik mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec Marko Blažević (Most).

Još ogorčeniji su mještani pet minuta udaljenog Soblinca, naselja koje nema ni kanalizaciju, jer im se tik do kuća prije mjesec dana pojavila nova tvrtka za sakupljanje otpada, niti sto metara od kožare koja već dvije godine ispušta nesnosni smrad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljeto je, da uživaš, da sjediš vani, ti ne možeš. Primoran si ući u kuću i šuti, upali televizor i to je to. Ili idi negdje drugo da se makneš od svega toga, jer ovo je stvarno nepodnošljivo", tvrdi Zoran Dubravac iz Soblinca.

Zbog svega spomenutog, gradska oporba već je prozvala vlast da Sesvećane tretiraju kao građane drugog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je suprotno svemu što je gospodin Tomašević i govorio. Dakle, to nisu zelene politike na kojima je on, ne prije svega dobio izbore, nego i gradio platformu zadnjih 15 godina. Razlog zašto smo to kritizirali jest izostanak prave strategije",pojasnio je zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Zvonimir Troskot (Most).

Image
jedno teorija, drugo praksa /

Nakon drame s otpadom, i Čistoća i gradonačelnik tvrde da se krupni otpad odvozi u roku od 20 dana, ali kad građani nazovu priča je drugačija

Image
jedno teorija, drugo praksa /

Nakon drame s otpadom, i Čistoća i gradonačelnik tvrde da se krupni otpad odvozi u roku od 20 dana, ali kad građani nazovu priča je drugačija

Strategija s glomaznim otpadom tako se sastoji od najma, a potom i kupnje drobilica poput ove, kako bi Grad sam mogao drobiti svoj otpad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša politika jest da, ukoliko neka od gradskih poduzeća mogu taj otpad oporabiti, i ako mogu to napraviti jeftinije, da to onda i pripremimo", rekao je 17. kolovoza 2021. gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo!).

Situaciju sa otpadom danas nam nije htio komentirati Petar Pripuz, čiji je C.I.O.S. zbrinjavao glomazni otpad, a i još uvijek zbrinjava, recimo, plastiku. Pričekat će, kaže, da vidi kako će funkcionirati, kako ih naziva, inovativna rješenja nove vlasti. No, ni koalicijske partnere ne zadovoljavaju ni drobilice ni kako kažu, loše komunicirana hitna rješenja.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nemamo ni kompostanu, niti sortirnicu otpada. Ovaj plan da se kupe drobilice i neki stroj koji bi razdvajao taj otpad je tek početak izgradnje takvog sustava. Dakle, gradonačelnik treba reći koja je trenutna situacija, koje su teškoće na koje nailazi, koliko će koštati uspostava nekog novog sustava i koliko će za to trebati vremena", tvrdi zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek.

A u međuvremenu, kako stvari stoje, biti svjestan da nova odlagališta bilo kakvog otpada, pa ni glomaznog, većina građana u svom susjedstvu - ne želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo