ministrica u RTL Direktu / Murganić: 'Kako to da kada ministarstvo predlaže da su to socijalne, a kada ih predsjednica predstavlja su univerzalne mjere?'

'Kada donosimo našu mjeru kažemo koji zakon će tu mjeru sprovesti i koliko će mjera koštati'

11.6.2018.
22:41
VOYO logo

Od besplatnih ulaznica za muzeje do rodiljne naknade u punom iznosu plaće svih 12 mjeseci. Od kampanje optimizma do univerzalnog dječjeg doplatka za svako dijete. Od bržeg i lakšeg dobivanja hrvatskog državljanstva do porezne reforme koja treba povećati plaće. Od digitalizacije državne uprave do ubrazanja ovršnog postupka. 

Što jest jest, prijedlog mjera demografske politike koje je danas predstavila predjednica Republike prilično je cjelovit i široko postavljen dokument koji zahvaća gotovo sve segmente i države i društva ali i dokument koji su mnogi ocijenili samo kao lijep popis želja koje nema tko ispuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gošća RTL Direkta Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dakle ministrica u čijem se resoru nalazi baš problem demografije, kazala je kako je predsjednica predstavila program u kojem "nismo vidjeli konkretne mjere i koji je njihov fiskalni učinak". "Kada donosimo našu mjeru kažemo koji zakon će tu mjeru sprovesti i koliko će mjera koštati", kazala je Murganić.

Objašnjava kako Vlada nije napravila takav jedan dokument jer se već u prvom tjednu donijela odluka za mjere koje se mogu donijeti. "Pristupili smo izradi zakona i paralelno s aktivnim provođenjem mjera ćemo raditi na strategiji i ovakvim dokumentima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opredijelili smo se za radno tijelo koje ima izvršnu zadaću, to je Vijeće za demografsku reitalizaciju sastavljeno od ministara. Na čelu toga predsjedava premijer i na tom našem Vijeću se odlučuje koja će se mjera provoditi, koliko će se sredstava za nju odvojiti i pratit će se učinak te mjere. 

Strategija se može raditi, moram reći da je ovo što je iznmijela predsjednica program vlade RH. Njezin program kada je tražila mandat kao predsjednica je sličan tome, a sve je to na tragu programa HDZ-a", ističe Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje slaže li se s predsjednicom da su ove naknade više socijalna pomoć za siromšane nego neki ozbiljan poticaj mladim obiteljima da ostanu u Hrvatskoj i da se odluče na dijete, ministrica je kazala: "Kako to da kada ih ovo ministarstvo predlaže da su to socijalne, a kada ih ona predstavlja su univerzalne mjere?

Predsjednica isto govori samo je stvar u tome koliko sredstava u državnom proračunu ima i koliko možemo povećati naknade. Odlučili smo se da u skladu s proračunskim ipak povećavamo naknade i da nećemo čekati da nam se napuni proračun pa da napravimo eksploziju financijskih mjera nego ćemo ići što možemo. Rodiljni i rodiljne naknade su povećane nakon devet godina. Pa šta smo trebali još čekati da idemo na potpuno delimitiranje ili povćeati rodiljne i reći da nemamo novaca. Htjeli smo pomoći u različitim segmentima i situacijama našim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima to efekta. Raspoloženje mladih mama koje su znale da će im se u drugih 6 mjeseci povećati rodiljna naknada s 1500 kuna, a na plaće koje su u prosjeku 4 tisuće kuna za srednju spremu, pogotovo u trgovinama u kojima mladie žene rade je to jednako kao i prvih šest mjeseci, kao njihova plaća. Ako ćemo pričati o delimitiranju, to je možda ružno reći, ali mi smo nažalost nekima s obzirom da su plaće male  delimitrali rodiljne, ali nam je cilj povećati i te naknade. Važan je i gospodarski razvoj, veće plaće i porezno opterećenje", kazala je Murganić.

S obzirom da i predsjednica naglašava važnost porezne reforme, Murganić je kazala kako ministarstvo u svom programu također ima segemente koji se tiču gospodarskog razvoja .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mi govorimo u našem programu gospodarski razvoj, radna mjesta, bolje plaćena radna mjesta, stambena politika, pomoć mladim ljudima pri stambenu zbrinjavanju. Moram reći da su stambeni krediti za sufinanciranje polučili uspjeha. Od  druge polovice prošle godine se primjenjuje pa imamo 196 zahtjeva za produženo sufinanciranje jer se u međuvremenu rodila beba. Isto tako rodiljne i roditeljne imamo povećanje za 62 milijuna kuna zato što se više roditelja odlučilo da drugih 6 mjeseca ostane sa svojom djecom ,a to je cilj - da roditelji budu duže s djecom. 

To su pomaci koji daju jednu nadu i svijetle točke. Ne slažem se dzašto se smatra da su to socijalne mjere. to su mjere socijalne politike, a ona je usmjerena na sve segmente našeg društva", kazala je ministrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih se prihvatila teškog resora da ne vjerujem u građane, da  ne vjerujem u naše ljude i da ne vjerujem da Hrvatska može bolje", zaključila je Murganić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo