gdje je granica? / Na Facebooku možete i zaraditi, ali postoji 'kvaka': 'Sumnjivi ste čim prodajete veliku količinu stvari'

Vijest sa suda zabrinula je mnoge, jer na Facebooku Mojim krpicama, na Njuškalu i brojnim drugim stranicama, trguju mnogi

9.9.2020.
11:03
VOYO logo

Jedna gospođa iz Pitomače preko Facebooka je prodavala rabljenu robu i zbog toga mora platiti 70.000 kuna kazne. Sud u Virovitici osudio ju je jer je prodajom robe u tri godine zaradila 70.000 kuna a zločinka nije registrirala trgovačku djelatnost. Ali preko Facebooka ili web stranice Moje krpice, staru odjeću prodaju mnogi pa nije baš jasno što je onda legalno, a što nije.

Nije imala obrt

34-godišnjakinja iz Pitomače je kriva, jer je "polovnu" robu prodavala na Facebooku tri godine. Igrala se na Facebooku trgovkinje, ali trgovkinja nije bila jer nije imala registrirani obrt.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko računa djeteta primala je uplate osoba iz RH za kupljenu raznu trgovačku robu, a prodaju razne trgovačke robe prethodno je oglašavala na društvenoj mreži Facebooku, stoji u presudi.

Odnosno na "Marketplaceu". Prodavala je sve i svašta - ne samo odjeću. Zaradila je u tri godine 70.000 kuna. A sud u Virovitici sada kaže da mora vratiti zarađenih 70 tisuća kuna i platiti kaznu od dvije tisuće kuna.

''Gotovo uvijek ste u nekom riziku ako prodajete veću količinu, ali čim prodajete neku veliku količinu ste sumnjivi'', pojasnila je odvjetnica Dijana Kladar.

''U ovom konkretnom slučaju se radilo da je ona prodavala odjeću, ali nije imala registriranu firmu. Dakle, morate plaćati porez'', dodaje.

Problem je u tome što je prodavala previše. U prijevodu radila je na crno, a to joj je omogućio Mark Zuckerberg i Facebook. Jer, Marketplace je i zamišljen kao tržnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve lošija situacija u hrvatskim kućanstvima /

Preko oglasnika prodaju rabljenu robu za 'siću': 'Zaradim taman da mogu platiti struju'

Image
sve lošija situacija u hrvatskim kućanstvima /

Preko oglasnika prodaju rabljenu robu za 'siću': 'Zaradim taman da mogu platiti struju'

Mnogi zabrinuti

"Marketplace je dio Facebooka na kojem možemo prodavati osobne stvari. Dakle, nekakav oglasnik prilagođen Facebooku. Prije par godina je došao i mogu ga koristiti registrirani korisnici Facebooka. U pravnu službu Facebooka stigne sigurno tisuće takvih primjedbu. Oni odluke suda u Virovitici sigurno ne smatraju bitnim'', kazao je Dragan Petrić, stručnjak za Internet.

Ali vijest sa suda zabrinula je mnoge, jer na Facebooku Mojim krpicama, na Njuškalu i brojnim drugim stranicama, trguju mnogi. Nema što tamo nema, sve za muškarce, ali i za žene. Od vjenčanica koje ste jednom obukli, štikli koje vas žuljaju do čarapa, nakita, haljina koje su vam se sviđale samo u dućanu.

Najlakši je to način da ispraznite ormare i riješite se haljina koju nikada niste obukli i nećete, a još uvijek poput ovih imaju etiketu. Na internetu se lako možete riješiti i uz to nešto zaraditi i na gležnjačama koje su vam užasno ružne.

Možda su nekom lijepe, možda ih kupi po simboličnoj cijeni.  Na internetu odjeća kupljena iz hira brzo pronađe novog kupca. Kupaći kostimi, haljine, klompe, šminka i nakit sve to na svom profilu nudi i Silvija.  I za to neće dobiti kaznu.

''Ako stavite jedne hlače godišnje, ili svakih par mjeseci ili cipele to se može smatrati da nije cilj stjecanje dobiti, nego ta vama više ne treba'', rekla je Kladar.

Između legalnog i ilegalnog granica je tanka. Možete prodati nekoliko majica, a ne njih sto. Smijete zaraditi, ali ne previše. Osim ako niste registrirali obrt. Prijestupnike vreba carina i državni inspektorat. A prodajete li novu ili staru robu njima je svejedno.

Zakon ne definira vrstu robe, odnosno je li u pitanju nova ili rabljena roba, a ne definira niti pojam razmjene robe kao gospodarske djelatnosti.  Ako imate pune ormare odjeće koju ne nosite možete sve prodati, ali pazite da ne pretjerate, jer moguća je kazna od četiri do 70 tisuća kuna. Žena iz Pitomače na presudu Općinskog suda u Virovitici je uložila žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo