Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MILANOVIĆ NA OTVARANJU SALONA MLADIH

'Na kraju krajeva umjetnik će, kada mu padne mrak na oči, odrezati uho samome sebi, a ne drugome'

Umjetnost je jako bitan dio života koji treba predavati i posredovati djeci, posebno dječacima, poručio je predsjednik Republike

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Hina/ 21.10.2020. u 23:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Salon mladih, koji se u ovogodišnjem 35. izdanju održava na temu milenijalaca, otvoren je u srijedu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), uz nazočnost predsjednika Zorana Milanovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Image
nastavlja se rasprava

VIDEO 'Herojski zec, ovisnik o kokainu, piroman vatrogasac' - predsjednikov današnji istup morate poslušati da biste vjerovali

Image
nastavlja se rasprava

VIDEO 'Herojski zec, ovisnik o kokainu, piroman vatrogasac' - predsjednikov današnji istup morate poslušati da biste vjerovali

S ciljem poticanja dijaloga i rasprave ta najveća izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, svake dvije godine donosi presjek aktualne scene, dajući nadolazećim umjetnicima priliku da izlažu u reprezentativnom galerijskom prostoru.

Ove se godine predstavlja stotinjak mladih umjetnika koji stvaraju u medijima slikarstva, kiparstva, multimedije, performansa, fotografije, grafike, videa i filma, uz bogati popratni program utemeljen na središnjoj temi.

U koncepciji kustosice Nike Šimičić, posvećenoj generaciji milenijalaca koja je odrasla uz nove tehnologije, ali i poznavala svijet prije 'pametnih telefona', izlažu se radovi 68 autora, od kojih je stručni žiri odabrao njih 58, a kustosica pozvala deset.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otvarajući Salon, predsjednik Milanović rekao je da je požurio iz Iloka, gdje je danas boravio, zato što "osjeća da je u klimi nasilja, u kojoj živimo, kao i lakog posezanja za oružjem, umjetnost jako bitan dio života koji treba predavati i posredovati djeci, posebno dječacima".

"Knjiga se bavi odgojem djevojaka u Češkoj, a mi se moramo baviti odgojem dječaka u Hrvatskoj, jer kad narastu kasno je. Zato je umjetnost, taj atenski uteg odgoja jednako bitan kao Sparta - sport da, ali i umjetnost. Na kraju krajeva umjetnik će, kada mu padne mrak na oči, odrezati uho samome sebi, a ne drugome", poručio je.

Upravo se čita

Image
prava drama

Avion prisilno sletio u Zagrebu. Putnik je htio otvoriti vrata tijekom leta i urlao je: 'Vidimo se u raju'

Umjetnicima i organizatorima predsjednik Milanović je poželio uspješan Salon mladih, izrazivši uvjerenje da će biti puno plodniji nego trg na kojem se održava, a "koji je nakon renoviranja ipak ostao malo sterilan."

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica premijera Andreja Plenkovića, istaknula je da je Salon mladih, u više od 50 godina postojana bio i ostao mjesto prepoznavanja potvrde i prezentacije mladih umjetnika na našoj likovnoj sceni. Isto nastavlja i danas u posebnom vremenu kada smo suočeni s novim i nepoznatim iskušenjem koje utječe na sve segmente našeg života, a posebno na područje kulture i umjetnosti, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo kulture zato je proteklih mjeseci pokušavalo pomoći da kulturni sektor preživi, posebne mjere usmjeravali su prema samostalnim umjetnicima, a radit će i na tome da se zadrži živi kontakt između umjetnika i publike, rekla je Obuljen Koržinek.

"To je nešto što ćemo, uvažavajući sve mjere koje moramo poštovati, njegovati i oko tog napora se truditi", dodala je.

Uz Meštrovićev paviljon Salon na novim lokacijama

Glavni izložbeni program Millennial predstavlja se u Galeriji Prsten, Galeriji Bačva, Galeriji PM, Klubu HDLU i u prostoru tvrtke Ortoforma.

Izložba "Situacija" kustosice Anite Ruso, s radovima 30-tak pozvanih mladih umjetnika nastalih u posljednje dvije godine, održat će se u Galeriji Forum, Galeriji Canvas i prostoru kreacije Urania.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izložba "Venientes" (oni koji dolaze) donosi radove diplomanata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u Galeriju Šira.

"Ova najveća izložbena manifestacija mladih umjetnika svoje jubilarno izdanje donosi nakon dugog niza godina ponovno u proširenom obliku, šireći se izvan Meštrovićeva paviljona na još pet obližnjih lokacija", rekla je ravnateljica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka.

Tomislav Buntak, predsjednik HDLU-a, ističe kako je ta izložba, pripremljena u okolnostima pandemije, samo prvi korak u njihovim strateškim planovima za potporu najmlađoj generaciji hrvatske umjetnosti.

Kustosica Nika Šimičić rekla je da se željela maknuti od klasičnog kunsthistoričarskog hermetičkog koncepta u kojem se malo umjetnika može naći i odabrala temu milenijalaca ili Generacije Y, kojoj i sama pripada, kako i svi oni koji sudjeluju na izložbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Umjetnici su temi pristupili na različite načine, baveći se vrlo lokalnim i osobnim temama, ali i puno značajnijim globalnim temama koje utječu na sve nas. Htjeli smo i izaći iz konvencija Salona koje postoje od ranije, te  su neki radovi izmješteni iz Meštrovićevog paviljona", dodala je.

Anita Ruso, selektorica izložbe "Situacija", ocijenila je da "iako se nalazimo u izazovnim vremenima za društvo u cjelini i za kulturu Salon svojim postavom, kvalitetnim programom te širinom tema i fenomena jasno govori o potentnoj sceni mladih umjetnika koji uz snažnu potporu mogu postati vrhunski kulturni ambasadori Hrvatske u Europi i svijetu."

Osim diskurzivnih programa na temu likovne kritike, ulične umjetnosti i murala te primijenjene likovnost u naslovnicama knjiga, u okviru popratnog programa u prostoru Galerije Bačva posjetitelji će moći u tehnici sitotiska otisnuti visual Salona na vlastitu majicu, polaziti satove joge, radionicu popravljanja bicikala, radionica izrade sobnog bilja, posjetiti tattoo pop up izložbu te sudjelovati na kuriranoj turi po zagrebačkom buvljaku Hrelić i šetnji uz zagrebačke murale.

Dodijelit će se HPB novčane nagrade te strukovne nagrade prema odabiru najistaknutijih hrvatskih muzejskih i galerijskih ustanova, kao i profilirane novčane nagrade privatnih donatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Salon mladih će biti otvoren do 6. prosinca.

Hina/ 21.10.2020. u 23:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
OPROŠTAJ PREDSJEDNIKA

Milanović: 'Bago i ja sretali smo se i razgovarali godinama, ali smo se i rastajali kao dugogodišnji prijatelji'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba