Povijest tragedije i genocida / Na mjestu gdje su Srebreničani mučeni ubijani prije 26 godina: 'Nisam se niti oprostio od oca. Imao sam 11 godina'

Poruke su poslali brojni čelnici država, pa tako i hrvatski predsjednik i premijer, no utjehe nema za one koji su izgubili najbliže

11.7.2021.
20:00
VOYO logo

Na 26. obljetnicu genocida u Srebrenici, na groblju u Potočarima pokopani su posmrtni ostaci još 19 žrtava.

Na mjestu gdje su Srebreničani mučeni, zlostavljani i ubijani, u nekadašnjoj tvornici akumulatora, održana je komemoracija s koje je poslana poruka da se zbog žrtava treba nastaviti borba za istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 A bez nje nema pravde, pomirenja i trajnog mira.

I 26 godina nakon genocida u Srebrenici pokapaju se posmrtni ostaci ubijenih. Za svojim bližnjima mnogi još tragaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obraćam vam se kao 39-godišnjak toliko je moj babo imao kad smo se rastali, tada nismo bili ni svjesni da je to naš posljednji dan koji provodimo zajedno kao porodica. Nismo se oprostili, nismo se ni zagrlili tako da se i ne sjećam očevog posljednjeg zagrljaja, a imao sam 11 godina", rekao je Muhamed Avdić iz Srebrenice.

Image
Bolna točka /

Milanović o neodlasku na komemoraciju u Potočare: 'Nadam se da to nitko nije protumačio kao moje podcjenjivanje žrtve'

Image
Bolna točka /

Milanović o neodlasku na komemoraciju u Potočare: 'Nadam se da to nitko nije protumačio kao moje podcjenjivanje žrtve'

U Potočarima se na vjerskom obredu i pokopu 19 osoba okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi Bošnjaci vrijeme brojimo od tog strašnog zločina pamteći svaku nevinu žrtvu, ali i svakog zločinca i čekamo pravdu, zlo genocida u BIH se nije slučajno dogodilo, ono je bilo planski razrađeno i izvedeno", izjavio je Husein Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH.

Na groblju u Potočarima nakon supruga Rahima pokapa i nećaka, a za drugim još traga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je pala Srebrenica otišli su on i jedan brat preko šume s mojim mužem. Nisu ni jedan došli, mog su muža ukopali kad je bila u julu đenaza. Dvije sestre su im ostale, evo tu su i više nemaju nikoga, teško, teško", poručila je Rahima Halilović iz Srebrenice.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, s komemoracije održane na mjestu gdje su Srebreničani mučeni poručio da je došlo vrijeme da se zabrani negiranje genocida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su brojni izvršioci genocida i nosioci politike koja je dovela do njega osuđeni, utvrđena se i BIH entitetu Republika srpska i u Srbiji ne prihvata.
pozivam međunarodnu zajednicu – neka zaštiti presude svojih sudova od negiranja, neka zaštiti dostojanstvo žrtava, ali i svoje dostojanstvo", rekao je Džaferović.

Video poruke poslali su brojni čelnici europskih država, pa tako i hrvatski predsjednik. no utjehe nema za one koji su izgubili najbliže i proživjeli strahote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta su mi sve radili, sva sam bila modra ispod vrata prsa su mi bila modra. Ne mogu da prođem kroz Potočare teško mi je da pričam, ali morala sam se nekom izjadati", izjavila je Devla Ajsić, žrtva silovanja.

Dodatna pljuska žrtvama bila je i izjava predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se pokapaju prazni lijesovi što je naišlo na oštre osude svih,pa su europski čelnici poslali jasne poruke da u Europi nema mjesta za nijekanje genocida.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebrenica je poraz ljudskosti, a Hrvatska je u mislima uz BIH, napisao je na Twitteru premijer Andrej Plenković.

Poruku povodom 26 godina od zločina, poslao je i predsjednik republike Zoran Milanović. Srebrenička tragedija, poručuje Milanović, produbljuje se pokušajima relativiziranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo