neće biti odmora / Na potezu je Sabor: Evo kako će izgledati konstituirajuća sjednica i kad će biti prva sjednica nove Vlade

Prvi put imat ćemo situaciju gdje će na prisegu sam sebe pozvati šef Sabora

16.7.2020.
18:39
VOYO logo

Andrej Plenković donio je danas predsjedniku Zoranu Milanoviću 76 potpisa, a šef države mu je dao mandat za sastavljanje nove Vlade.

Sada je na potezu Sabor. Iduću srijedu, u 10 sati se okupljaju novi zastupnici, a prvi put imat ćemo situaciju gdje će na prisegu sam sebe pozvati šef Sabora jer na tom mjestu ostaje Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je konstituiran izborom predsjendika, ide se u izbor pet ključnih tijela, poput Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav i Mandatno-imunitetnog povjerenstva. 
Dio izabranih zastupnika, među njima i mandatar tj. budući šef Vlade i budući ministri stavljaju svoj mandat u mirovanje.

Image
ODRŽAN SASTANAK /

Plenković dobio mandat: 'Nova Vlada će imati 16 ministarstava i četiri potpredsjednika'

Image
ODRŽAN SASTANAK /

Plenković dobio mandat: 'Nova Vlada će imati 16 ministarstava i četiri potpredsjednika'

Konstituirajuća sjednica nastavlja se u četvrtak, a tada će biti potvrđena i nova Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju manju Vladu sa 16 ministara predstavit će Andrej Plenković. Vidjeli smo koja su to nova imena iako potvrda stiže u ponedjeljak, a i Vlada u starom sastavu održat će posljednju sjednicu u utorak. 

U četvrtak, dakle nakon prisege ministara u parlamentu, Plenković planira prvu sjednicu 15. po redu hrvatske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je bitno, a o čemu se govorilo i danas na Pantovčaku jest Zakon o obnovi Zagreba i oko toga postoji suglasje da je taj zakon hitan i nužan. I kako osigrati milijarde potrebnog novca, a riječ je o 11 milijardi eura. Znamo da su se mnogi iz oporbe protivili izlasku na birališta prije nego on bude donesen. On će se donijeti na izvanrednoj saborskoj sjednici zbog ustavne ljetne stanke.

No sasvim je sigurno da se zastupnici i Vlada ovo ljeto neće odmarati na način na koji smo to do sada gledali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo