RTL U DRAŠKOVIĆEVOJ / Na red došli oni kojima su operacije bile otkazane: 'Pacijente naručujemo selektivno'

Od početka tjedna pacijenti stižu i na kontrolne i prve preglede i to pod strogim epidemiološkim mjerama

10.5.2020.
15:50
VOYO logo

Trauma se oporavlja od traume izazvane zaključavanjem zbog opasnosti od epidemije. Tim zagrebačke bolnice u Draškovićevoj u koju dolaze najsloženiji slučajevi iz cijele Hrvatske, nakon 7 tjedana, radi u dvije smjene i vikendom.

Na red došli pacijenti

Subota je, a operacijska dvorana zagrebačke Klinike za traumatologiju od jutra je puna. Na red je napokon došlo troje pacijenata kojima su zbog epidemije bile tkazane operacije.

''Radi se o kompleksnim revizijskim zahvatima na kralježnici,koji zahtijevaju svaki od njih nekoliko sati zapravo i danas smo dobili tu priliku da napravimo te pacijente koji su čekali dva-tri mjeseca'', kazao je Vide Bilić, kirurg u Klinci za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Od početka tjedna pacijenti stižu i na kontrolne i prve preglede i to pod strogim epidemiološkim mjerama. Na ulazu je obavezna dezinfekcija i mjerenje temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNATI LIJEČNIK O KORONI: /

'Mi Hrvati kao u nogometu, vodimo nekoliko golova razlike, a onda se opustimo kao da je sve gotovo'

Image
POZNATI LIJEČNIK O KORONI: /

'Mi Hrvati kao u nogometu, vodimo nekoliko golova razlike, a onda se opustimo kao da je sve gotovo'

Selektivno naručivanje

''Pacijente selektivno naručujemo tijekom jutra i popodnevnih sati na kontrolne i prve preglede u Poliklinici, tako da nek se ne čude pacijenti što će biti pozvani i u 9 sati navečer'', izjavio je Srećko Sabalić, predstojnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

U Klinici za traumatologiju rade u otežanim uvjetima i zbog potresa koji još pamte. Tada su primili pedesetak ozlijeđenih građana, a morali su zbrinjavati i vlastite pacijente.

''Bio je jako ružan osjećaj. Treslo se sve, malo se otvorili prozori. Onda je nastala tu prašina jer se neka zgrada tu srušila, ali osoblje je stvarno brzo reagiralo'', rekao je Marko Vukosav, pacijent iz Vrgorca.


Oštećenja zgrade iz 1907. vidljiva su posvuda. Šteta se procjenjuje na oko dva i pol milijuna kuna pa traže pomoć. Ljudi dobre volje, kaže predstojnik Klinike, već su se javili, ali prikupiti novac nije jednostavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Većina donatora kada im spomenemo da trebaju nam donirat neka sredstva, a onda oni pitaju: a zašto još i PDV? Evo, ja nisam porezni stručnjak, ali sigurno da je ta stopa od 25 posto nije mala'', kazao je Sabalić.

Iako im nije lako, pacijenti su im na prvome mjestu. Sve dok se zaostaci ne obave, nastavljaju s operacijama nehitnih pacijenata svake subote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo