aktivna borba / Na sat vremena od Zagreba i Rijeke: Hrvatski grad od 1. siječnja nudi 100 tisuća kuna onima koji žele doseliti

Vrbovsko se aktivno bori protiv vlastite propasti. Izgubili su tisuću stanovnika - pa pokušavaju dovesti nove

31.8.2018.
8:40
VOYO logo

Grad Vrbovsko udaljen je sat vremena od Zagreba i isto toliko od Rijeke. Ima 5000 stanovnika, ali od Nove godine ovdje možete živjeti i vi uz poticaj od 100.000 kuna. Nije šala! Za deset mladih obitelji grad će iz proračuna izdvojit milijun kuna.

Stefani se život ovdje svidio i prije nego se to nagrađivalo. Sa suprugom je kupila kuću prije godinu dana i preselila se iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je sve puno sporije laganije. Ljudi se druže. Fenomenalan potez. Sve moje prijateljice iz Rijeke su zainteresirane za ovu mjeru. To su sve pravnice i doktorice i sve su zainteresirane za život u Vrbovskom", kaže nam Stefani Jadro Štefančić.

Vrbovsko već ima naknade za svako novorođenče, ali one nisu bile dovoljne za podizanje nataliteta. Zato su se novi poticaji dodatno brusili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo na godišnjoj razini rješavati 10 zahtjeva po 100 tisuća kuna. Na području grada Vrbovskog postoji 30-ak kuća koje su na prodaju, a svi ti zainteresirani bi trebali pronaći sebi nekretninu i onda osigurati dio svog novca i onda dobiti poticaj grada Vrbovskog", kaže gradonačelnik grada Vrbovskog Dražen Mufić.

Kuća se ovdje može kupiti za 200 tisuća kuna. Gradonačelnik želi pomoći i onima koji u Vrbovskom već žive, ali kao podstanari. Pa se nada da će poticaj od 100 000 kuna dobiti i pet domaćih obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to - samo da grad dobije novi život. Ovi su mališani iz Vrbovskog preselili na Island, ali znaju gdje je najbolje. 

Stariji se slažu - grad je odličan za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim ništa da fali. Meni ništa ne fali. Je malo nema te djece i to. ja kad sam išao u školu i nas je bilo puno više."

"Ja živim u Vrbovskom od 65. kad su moji roditelji došli ovdje trbuhom za kruhom. I našli su jednu ugodnu sredinu i lijepu za život i ljude koji su ih prihvatili jer Gorani su velikoga srca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dobri su domaćini. Ove godine u gradu je noćilo 41% više turista nego lani. 

"Prvenstveno kad dođu naši turisti prvo što mogu vidjeti je pvaj kamačnik gdje je na samom ušću i naš bistro Kamačnik gdje mi nudimo raznocvrsnu hranu. Svake godine u vrijeme sezone dodatno zapošljavamo i tražimo dodatnu radnu snagu", kaže voditeljica bistroa u Vrbovskom Andrea Gudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbovsko se aktivno bori protiv vlastite propasti. Izgubili su tisuću stanovnika - pa pokušavaju dovesti nove. Ni drvnoj industriji nisu dali da propadne - grad je tvrtku izvukao iz stečaja. 

"Iza nas je drvna industrija, dakle tu su već ulaganja u tijeku gotovo 7 godina. Svake godine se ulaže oko 10 milijuna eura i vrijednost ove investicije je oko 90 milijuna eura", poručuje gradonačelnik Mufić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako poticaji mladim obiteljima kreću tek od iduće godine, da je Vrbovsko dobro mjesto za život - daleko se čuje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo