ni loptice, ni palice, ni terena / Na Srđu već odigrane brojne golf utakmice i polemike: kad će megaprojekt dobiti lokacijsku dozvolu?

Još nema ni loptice, ni palice, ni terena, pa ipak na Srđu su već odigrane brojne golf utakmice i polemike. Megaprojekt 'grada iznad grada' na ukupno 310 hektara površine čeka lokacijsku dozvolu, no ona bi mogla zapeti, u Muzeju Domovinskog rata

31.8.2015.
22:28
VOYO logo

Tvrđava Imperijal na Srđu simbol je obrane Dubrovnika. U spomen na nju i ratna zbivanja ovdje stoji muzej koji u sezoni dnevno posjeti oko 400 turista.

"Nije bilo prave vojske koja je branila grad pa ipak, branitelji su ga uspjeli sačuvati od velike vojske koja je kanila okupirati grad, impresivno", kazala je Olly iz Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor golf-projekta na Srđu, osim gradnje vila i terena, obnavljat će tvrđavu i biti njen koncesionar, no muzej u njenom središnjem dijelu im ne paše.

"Ono što mi znamo, zadnji projekt koji je predan na ishođenje lokacijske dozvole pozicionira Muzej Domovinskog rata u zapadni dio, u kojem su neriješeni imovinsko pravni odnosi", rekao je Maro Kristić, gradski vijećnik KLGB Srđ je Grad .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema lokacijske dozvole projektu dok se ne rješi mjesto muzeja, misle Srđevci pa su gradskim vijećnicima predložili raskidanje koncesijskog ugovora između grada i golfera. To nije prošlo, no vijećnici su jednoglasno donijeli drugi zaključak.

"Da se traži od nadležnog ministarstva i tvrtke razvoj golf da obustave postupak izdavanja lokacijske dozvole  sve do onog trenutka dok gradsko vijeće ne da prethodnu suglasnost na smještaj, poziciju Muzeja Domovinskog rata", dodao je Kristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvoj golf je, kažu, Srđevci ignorirao ovu odluku vijeća, jer je bez njegove suglasnosti ministarstvu predao dokumentaciju potrebnu za lokacijsku dozvolu. U njoj se, pak , kaže investitor, ni na koji način ne  određuje pozicija muzeja, no izradili su zato - idejno rješenje.

"Koje smo predstavili konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Dubrovniku kojim je taj budući muzej smješten unutar pozicije same tvrđave, u  tzv. Zapadnom bastionu. Taj prostor sadrži jednu lokaciju, poziciju izložbenog prostora koji je dvostruko veći od sadašnjeg", rekao je Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj golf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predstavnike braniteljskih udruga izmještanje muzeja ravno je bogohuljenju. Muzej stisnut između suvenirnica i kafića za njih nije opcija.

"Hrvatska je došla do toga da prodaje i svoj ponos i dostojanstvo, što je valjda zadnji status bilo kojeg naroda, a nažalost, tome svjedočimo. Mi ćemo okupiti možda i sve udruge braniteljske da bismo ponovno kao '91. obranili Srđ", naglasio je Petar Mišo Mihočević, Udruga branitelja Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Andro Vlahušić, koji podržava projekt na Srđu, kaže - ništa se neće dogoditi bez prethodne suglasnosti grada. U priči oko muzeja vidi mnogo politikanstva.

"Znači ja bih pitao te branitelje gdje su bili 2008. godine kada je bivša HDZ-ova gradska uprava dodijeljivala to, nigdje ih nije bilo. Nije bilo ništa, naknadna pamet je vezana uz politiku uz izbore dobrim dijelom. Gradsko vijeće je donijelo svoje odluke, ministarstvo će donijeti svoje odluke. Trebamo razaznati što je prašina, a što pravi sadržaj", rekao je dubrovački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tom sadržaju projekta obnove tvrđave kažu iz Razvoj golfa s Gradom Dubrovnikom su za sada razgovarali jedino preko medija, a žele drugačije.

"Upoznati smo sa zaključcima gradskog vijeća očekujemo službeni poziv, ili dopis gradskog vijeća, očekujemo poziv na sastanak na kojem ćemo na razini struke prezentirati ono što smo napravili, objasniti sam tijek dokumentacije, i gdje ćemo zapravo moći i prezentirati i sve ono što smo do sada napravili i razloge zašto su pojedine stvari riješene tako kako su riješene", kazao je Kusalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li novonastale okolnosti staviti pauzu na izdavanje lokacijske dozvole golf-projektu ili će ipak na jesen biti izdana - odlučit će Ministarstvo graditeljstva.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo