dan odluke se bliži / Nabava borbenih aviona mogla bi privući cijeli niz ulaganja u Hrvatsku: kako odabrati najbolju ponudu?

Posao vrijedan milijarde kuna - nabava borbenih aviona - za sobom bi mogla povući i cijeli niz ulaganja u Hrvatsku. Neovisno o ponudi aviona, Šveđani su već najavili otvaranje inovacijskog centra u kojem namjeravaju zaposliti oko 300 inženjera

21.11.2017.
18:49
VOYO logo

Jedna ponuda za Gripen i tri za F-16, još se sitno broji do konačne odluke. Nagađanja da se izbor sveo samo na dva ponuđača, ministar obrane ne želi potvrditi.

"Sad smo u fazi evaluacije svih ponuda da bi stručna skupina taj proces završila na najbolji mogući način. Na to smo fokusirani", tvrdi ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani su ponudili potpuno novi Gripen serije C i D, od kojih svaki stoji oko 70 milijuna eura. No, o cijeni se još može razgovarati.

"Jedno je sigurno da smo uvijek spremni razgovarati s našim klijentima kako možemo povećati obrambene sposobnosti naravno s obzirom na financijsku komponentu", Sanja Hrvojević Beganović, direktorica Saab Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dodatno snižavanje cijene hrvatska bi strana od ponuđača trebala zatražiti takozvanu najbolju i posljednju ponudu.

"Sada u ovom trenutku mislim da ne bi bilo dobro, to je kao da znamo da trčimo 100 metara i na 90-tom metru kažemo: Ne, ne trči se 100 nego 110. Mislim da Hrvatska mora biti ozbiljna država da morao voditi računa o procesu", dodaje Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski su avioni gotovo trostruko jeftijiji od švedskih i jedan stoji 25 milijuna eura, imaju borbenog iskustva, ali su stari 30 godina.

"Ako ćemo usporediti F16 i gripen - F16 je izašao davno i najprodavaniji je ima borbena iskustva, nosivost 6 tona, Gripen nešto manje i nema borbenih iskustava, ali je novi", general bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za konačnu odluku neće biti presudne samo karakteristike aviona.

Pitanje je cijena jer Hrvatska si ne može priuštiti basnoslovne iznose, ali u pitanju su i strateški odnosi i sve što nude prodavatelji i ulagači. Ulaganje u Hrvatsku", prokomentirala je predsjednica Grabar - Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2016. robna razmjena između Hrvatske i Švedske iznosila je oko 260 milijuna eura, gotovo jednako uvoza i izvoza. Hrvatsku je posjetilo više od 100 tisuća švedskih turista. Robna razmjena s Izraelom bila je 66 milijuna eura, a u našim se krajevima odmaralo oko 50 tisuća Izraelaca. Buduća ulaganja stručnjaci vide kroz visoko tehnološke tvrtke. 

"Obje zemlje sa visokim stupnjem ulaganja u inovacije istraživanja i razvoj, to su zemlje s razvijenim inovacijskim sustavima u kojima se u gospodarstvo ulažu znatni iznosi u razvoj novih proizvoda i usluga", Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nekim informacijama, do konačne odluke stručna će skupina ocijeniti oko 700 stavki, a rezultat svega bit će odluka o novom lovcu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo