VELIKI PROJEKT / Nadzorni inženjer Hrvatskih cesta: 'Puštanje u promet mosta Pelješac očekujemo do kraja lipnja'

Perić je rekao kako se po završetku istovara dizalice i potporne skele barža vraća u Split

18.1.2022.
21:30
VOYO logo

Bez nje nema ni kraja velikog projekta spajanja Hrvatske. Iz splitskog brodogradilišta na gradilište u Ston stiže dizalica teška 750 tona. Njome će se podizati dijelovi mosta Ston ukupne dužine 485 metara koji će iznad stonskog kanala spajati dva tunela na visini od 40 metara. Njegova izgradnja bit će i završni dio izgradnje pristupnih cesta na Pelješkom mostu.

''Mislim da će nam puno pomoć i što se tiče turizma i što se tiče gostiju kroz cijelu turističku sezonu'', komentirala je Romana Žile iz Stona.

''Svakako više nećemo čekati na granici, što je bitno ne samo za Ston, nego i za Dubrovnik i cijelu županiju, ali neka čuda ne očekujemo. Vidite i na zadnjem popisu koliko nas manje ima, što je veći problem nego prometna povezanost'', rekao je Đani Matić iz Stona.

Upitan o tome kako je sve trebalo biti dovršeno u lipnju, a sada je plan kraj godine Ioannis Papoutsis, građevinski inženjer tvrtke AVAX, je rekao: ''Takva jesu gradilišta''.

Megadizalica večeras oko 21 sat će se usidriti na samom početku Stonskog kanala gdje će dočekati zoru, jer za uplovljavanje im je potrebno dnevno svjetlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nalazimo se na mjestu Stonskog kanala, gdje bi sutra u ranim jutarnjim satima,
čim vremenske prilike dopuste, usidrila barža iz Splita koja doprema dizalicu kapaciteta 750 tona i potpornu skelu za montažu čelične rasponske konstrukcije mosta Stona'', rekao je Davor Perić, nadzorni inženjer Hrvatskih cesta. 

Image
I tu su strani izvođači /

Pelješki most: Pristupne ceste će kasniti, izvođači nisu računali na probleme s brodskim transportima

Image
I tu su strani izvođači /

Pelješki most: Pristupne ceste će kasniti, izvođači nisu računali na probleme s brodskim transportima

Perić je rekao kako se po završetku istovara dizalice i potporne skele barža vraća u Split gdje bi do početka idućeg tjedna trebala dopremiti prva dva segmenta, od ukupno šest, rasponske konstrukcije mosta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Važno je naglasiti da završetak radova na stonskoj obilaznici ne uvjetuje puštanje u promet mosta Pelješac s pristupnim cestama. Tamo se radovi odvijaju po planiranoj dinamici, očekujemo završetak do kraja lipnja ove godine. U tom trenu bilo bi
završeno prvih 10 kilometara stonske obilaznice što bi za puštanje u promet bilo 24 kilometra od ukupnih 32'', kazao je Perić. 

Svečano otvaranje, kazao je Perić, može se očekivati po završetku pristupnih cesta. A to bi bilo do kraja lipnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo