'NIJE TRENUTAK ZA TO' / Najava izmjena Zakona o obrani digla buru: 'Krenu li rezati ovlasti predsjedniku, zovemo narod na referendum'

Hoće-neće, tako nekako stoji odgovor ministra obrane Maria Banožića koji je jučer u RTL-u Danas najavio rezanje ovlasti Milanovića

2.5.2022.
18:55
VOYO logo

Prespavao je noć ministar Mario Banožić nakon intervjua za RTL u kojem je najavio izmjene zakona o obrani kako bi ograničio i uredio prava predsjednika i vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića u svakodnevnom upravljanju vojskom.

"Ni u jednom trenutku nisam spomenuo povećanje niti smanjenje ovlasti. Već sam spomenuo Zakon o obrani iz 2013. kojim je Milanović tada smanjio ovlasti predsjednika republike", kazao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No jučer je pustio mašti na volju.

Image
ESKALACIJA SUKOBA? /

Banožić za RTL najavio smanjivanje Milanovićevih ovlasti: 'Vojsci je potreban mir'

Image
ESKALACIJA SUKOBA? /

Banožić za RTL najavio smanjivanje Milanovićevih ovlasti: 'Vojsci je potreban mir'

"Ići ćemo u izmjene zakona zbog zaštite vojnika. Dakle ja sam rekao vojsci je potreban mir", kazao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović danas šuti. O ovoj temi nije htio ni njegov savjetnik za obranu Dragan Lozančić.

"Ne hvala, ne bih o tome nikako", kazao je Lozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No jasno je jučer predsjednik ustvrdio što želi:

"Ovlasti predsjednika treba jače definirati jer je predsjednik Vrhovni zapovjednik", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsporniji je način na koji vojne resurse koristi Ured predsjednika.

"U Zakonu su se pronašle nedorečenosti pojedinih članaka. Za nas u MORH-u su jasne, bile su jasne Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar-Kitarović. Međutim Milanović o samom zakonu koji je donio rekao je da je loš. Ja štitim hrvatske vojnike i vojnikinje", kazao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 2000. Zakon o obrani donosio se dva puta: 2002. u vrijeme Račana i Mesića, dok je sadašnji izglasan 2013. u vrijeme Josipovića i Vlade Zorana Milanovića.

"Većina toga se nije mogla smatrati protuustavnim, smatrao sam da nisu najbolje. Bilo je ideja o radikalnijim promjenama pa sam rekao da ću tražiti ispitivanje ustavnosti", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morali smo uskladiti s puno standarda, jer smo postali članica NATO-a, i to je bila moja tendencija mijenjanja Zakona o obrani jer smo ga modernizirali. Nije točno da smo smanjivali ovlasti predsjedniku. Nemoguće je i nije normalno mijenjati Zakon o obrani da to ne ide na usuglašavanje s predsjednikom", kazao je Ante Kotromanović.

Da nije trenutak za mijenjanje zakona, slaže se i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko krenu rezati ovlasti predsjednika kad je u pitanju obrana, ja ću pozvati opoziciju da pozovemo narod na referendum", kazao je Vidović.

"Ukoliko ima nekih nejasnoća to treba mijenjati upravo kako bi se otklonile te nejasnoće", Kazao je ministar Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon čega bi izmjena zakon o obrani stigla na stol predsjedniku koji odlukom proglašava zakone u roku od osam dana od izglasavanja u saboru. Ako Predsjednik smatra da proglašeni zakon nije u skladu s Ustavom, može pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti.

"Ako bi se zakon izmijenio i nakon toga bio osporen pred Ustavni sudom onda bi mi mogli reći je li zakon u skladu s ustavom", poručio je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da bi na potez došao Ustavni sud, predsjednik zakon najprije mora proglasiti, a tek onda eventualno zatražiti ocjenu ustavnosti.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo