Zabavljao ih Thompson / Najbrojniji Hod za život dosad, no i dalje ne odgovaraju jesu li za zabranu pobačaja: 'Mi smo za zaštitu života'

Većina okupljenih rekla je kako je došla "braniti život nerođenog djeteta"

25.5.2019.
19:04
VOYO logo

Četvrti i dosad najbrojniji Hod za život u Zagrebu je, prema procjeni organizatora, okupio između 15 i 20 tisuća ljudi, dok policija tvrdi da ih je bilo upola manje.

Pobornici zabrane pobačaja poručili su da žele živjeti u državi u kojoj zakoni štite pravo na život svakoga čovjeka, od začeća do prirodne smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povorci od Zrinjevca, preko Jelačićeva pa do Markova trga hodale su obitelji s djecom, ali i nekoliko političara. Na put sudionicima stalo je 13 protuprosvjednica koje je ubrzo maknula policija. Sve je završilo koncertom Marka Perkovića Thompsona, koji je bio dar sudionicama.

Većina okupljenih rekla je kako je došla "braniti život nerođenog djeteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je čuvanje života od začetka i pravo svakog čovjeka, od samog njegovog začeća", kazala je Danijela iz Zagreba.

"Hodamo za život, da bi se određene majke koje se možda odlučuju za abortus, možda razmišljaju o abortusu, predomislile i uz ovu inicijativu odlučile za život djeteta", dodao je Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori tvrde da je 75 posto pobačaja uzrokovano osudom okoline, lošom financijskom situacijom i neinformiranošću. Upravo to, kažu, žele promijeniti.

"Ja sam za zaštitu svakoga života i prije svega bih dala sve da zaštitim život i majke i djeteta", odgovor je koordinatorice Hoda za život Magdalene Krpine Zdilar na pitanje bi li dopustila pobačaj ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, vi ste protiv pobačaja?", postavili su joj novinari potpitanje na koje je odgovorila: "Ja sam za zaštitu! Jel' čujete što mi govorimo?"

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povorka se zaputila od Zrinjevca preko Trga bana Jelačića sve do Trga svetog Marka. Nakon desetak metara hoda put su im pripriječile aktivistice u krvavim spavaćicama.

"Ne radi se ni o kakvoj borbi za ljudski život. Radi se o tome da se zabrani pobačaj, da se ženama onemogući pravo na pobačaj i zato smo danas ovdje", izjavljuje jedna od prosvjednica Maja Mirt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Održan Hod za život u Zagrebu: 'Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!'

Image

Održan Hod za život u Zagrebu: 'Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!'

Policija je 13 prosvjednica i prosvjednika uklonila s ulice i pritvorila, a povorka je nastavila unaprijed dogovorenom rutom. Na tri mjesta su ih dočekali prosvjednici s transparentima, no do kontakta između suprotstavljenih strana nije došlo.

A zagrebački turisti ovaj su događaj iskoristili za zabavu pa su neki Kinezi odlučili zaplesati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Markovu trgu bilo je mjesta samo za tisuću i pol ljudi. Nije se mogla izbjeći ni desničarska ikonografija, no skup je ipak bio lišen političkih poruka.  

"Znam kako je svaka majka, svaka trudnica, kao što sam i ja bila u to vrijeme, onako malo osjetljivija i dobro joj dođe neka pažnja, sladoled. I, evo, moram reći da baš zbog toga razumijem sve majke, trudnice koje su se našle u teškoj situaciji", poručila je Zdilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo