RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJAKOM / Najezda štakora u Varaždinu, prijete i drugim gradovima: Trebaju li građani strahovati za zdravlje?

Pravu dramu proživjela je jedna Varaždinka koju je štakor ugrizao dok je spavala

18.10.2018.
21:38
VOYO logo

U Osijeku se izdaju posebni leci kako se obraniti od najezde štakora. Glodavci prijete i Zagrebu i Splitu, a pravu dramu proživjela je jedna Varaždinka koju je štakor ugrizao dok je spavala. Stanuje u državnom stanu u samom centru grada, a oni i njezini susjedi ne mogu se riješiti štakora. Na terenu je i tim za deratizaciju. 

Na pitanje jesu li ovakvi prizori uobičajeni, Julka Bančić odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvi prizori su uobičajni, moj mačak donese još dva puta veće zatuce. Ima ih velikih po 10 cm, ovaj sad momentalno je mali.  Strah me je kako me ne bi bilo, oni su ratoborni. Neki su jako debeli imaju debele repove, a zube - užasne."

Užas je proživjela Julkina prva susjeda koju je štakor ugrizao za nos dok je spavala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako me je to potreslo, mogao ju je zagušiti. Šta vi mislite u 4 sata ujutro, ona je van sebe. Nije mogla naći otkud je došao."

Na ovaj adresi stanuje 10-ak stanara, sa štakorima se bore već godinama. Ima ih kažu na desetke i posvuda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nakon ugriza početkom tjedna, na terenu su izašle službe za deratizaciju. Problem je kažu neodržavanje okoliša.

"Dolaskom na teren smo utvrdili da postoji problem s glodavcima, izvršili smo deratizaciju i kanalizacijske mreže oko zgrade", kaže Božidar Putarek iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zgrada je dotrajala i u vlasništvu države. No unatoč tome iz grada obećavaju da će pomoći stanarima koji vode borbu sa štakorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na terenu su naši djelatnici su na ternu koji će procijeniti u kakvom su stanju te nekretnine i koji su popravci nužni i krećemo u sanaciju sljedeći tjedan, iako ti stanovi nisu u vlasništvu grada", kaže Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Pokušat će im naći i novu adresu, a do tada oni žive u strahu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koga nije, koga nije. Kak' ne, imala sam ja tu već prije par godina štakora, ovo ljeto ih je bilo, stalno", kaže nam Ankica.

I sada je situacija kulminirala. Njihova susjeda još se oporavlja od šoka. A iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju da će nastaviti s deratizacijom i iz zagrebačke 27 istjerati neželjene goste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josić: "Štakor je strašljiv, boji se ljudi'

Sanitarni inženjer Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vlado Josić gostujući u RTL-u Danas komentirao je najezdu štakora u našim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događa?

"Biologija štakora je takva da se on razvija u proljeće i jesen, to je početkom travnja do kraja lipanja i u kasnu jesen, u rujnu i studenom. Kad se on razvija traži hranu, razmnožava u povoljnim uvjetima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je to dojam, ali čini se da su sve agresivniji - u Splitu su ugrizli čovjeka za nogu, u Varaždinu ženu za nos dok je spavala - trebamo li strahovati? 

"Ne trebamo, štakor je strašljiva životinja, boji se ljudi, a grize onda kad se osjeća ugroženo, kad ga mi na neki način izazovemo. Vjerojatno je gospođa trznula dok je spavala, on je tražio hranu i došlo je do neke njegove samoobrane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže se gdje vidite jednog štakora - sigurno je da ih je u blizini na stotine. Je li to točno? 

"Ne, može biti pojačana infestacija u datom trenutku jer on traži hranu. Po danu ga je teško primijetiti, vrlo je aktivan noću. Po danu se pojavljuje jedino kad je vrlo gladan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li zakazale nadležne službe - što se može poduzeti ili se već poduzima? 

"Prema zakonu o zaštiti pučanstva o zaraznih bolesti svaka jedinica lokalne samouprave mora propisati preventivne mjere odnosno deratizaciju u proljeće i jesen. Naravno da zavisi o svakoj jedini kako i na koji način. Zagreb vrlo dobro provodi te mjere."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo koliki je nekakav prosječan štakor no ovi gradski znaju biti dosta veliki. Kako se zaštititi?

"Ljudi često bacaju hranu, hraneći ptice, bacajući otpatke hrane. Tamo gdje je prisutan glomazan otpad, gdje se štakori skrivaju i razmnožavaju, tu je uvijek pojačana infestacija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo