DAN POBJEDE / Najveća hrvatska pobjeda! 'Još uvijek zaplačem, tad smo ostvarili tisućljetni hrvatski san!'

Najkrvavije borbe vodile su se na području Petrinje. U akciji je poginuo 241 hrvatski branitelj, a 1430 ih je ranjeno

4.8.2019.
22:10
VOYO logo

Bila je to bitka svih bitaka o kojoj se uči i na američkoj Vojnoj akademiji, briljantna vojno-redarstvena akcija Oluja kojom je Hrvatska vratila petinu svog teritorija, ali i deblokiralaBihać i spasila BiH.

U samo 85 sati oslobođeno je više od 18 posto hrvatskog teritorija. Ti dani ponosa i slave tema su našeg Dosjea koji je pripremila AndrijanaČičak Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to vrhunac hrvatske pobjede. Oslobođen je simbol velikosrpske pobune, grad Knin. Sve je počelo tridesetak sati prije, odnosno tog 4. kolovoza u pet sati ujutro. Munjevito, energično i uspješno. Iz gotovo tridesetak pravaca 130.000 hrvatskih vojnika krenulo je u napad. A još 70.000 čekalo je spremno.

"Nije nam trebalo političko predavanje niti objasniti razloge, samo se trebalo reći: idemo! i bili smo svi spremni, to smo pet godina čekali", rekao je hrvatski branitelj Ante Slavić, a nadovezao se branitelj Branko Ipša:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo nam je nekih 40 minuta do sat da se probijemo kroz šumu, da dođemo do njihovih prvih crta i kad smo se susreli, onda je to bio 'fajt', onaj pravi je bio."

I pod prijetnjom sankcijama, Hrvatska nastavlja operaciju. Zaustavljanja nije bilo. Glavni smjerovi napada bili su s Velebita i Dinare prema Kninu. U kraljevski grad ulaze Sedma i Četvrta gardijska brigada Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslobađanje Knina bio je poticaj i ostalima. Nazdravio je tada i general Marijan Mareković koji je bio na zapovjednom mjestu u Ogulinu.

"Meni često zasmeta kad netko misli da je to bila laka operacija, neprijatelj se digao i pobjegao. Činjenica je da se Hrvatska vojska u 1992., 1993. i 1994. intenzivno pripremala", prisjeća se Mareković, inače ratni zapovjednik u Oluji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkrvavije borbe vodile su se na području Petrinje. U akciji je poginuo 241 hrvatski branitelj, a 1430 ih je ranjeno.

"Zaplakao sam i sada zaplačem jer smo ostvarili san Hrvata da imamo državu", svjedoči Slavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske snage stigle su na državne granice s BiH 85 sati nakon početka akcije. Na mostu iznad Korane susreću se Hrvatska vojska i Armija BIH, otud i legendarno rukovanje generala Marekovića i Atifa Dudakovića.

"Napravili smo malu svečanost na mostu, on je izrazio zahvalnost za operaciju Oluja, mislim da je rekao: "Gdje ste, dugo smo vas čekali?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to prekretnica u ratu, spašena je zapadna Bosna kojoj je prijetila sudbina Srebrenice. Hrvatska utvrđuje snage, a general Ante Gotovina u Kninu poziva na disciplinu. Stotinu tisuća Srba, unatoč neprestanim pozivima vlasti da ostanu, otišlo je iz Hrvatske. Za ratne zločine pred Haaškim sudom optužena su trojica hrvatskih generala.

No, oslobađajućom presudom operaciji Oluja potvrđena je legitimnost. A akcija ulazi u hrvatsku povijest kao najblistavija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Operaciju Oluja osmislili su i proveli hrvatski časnici i to je čista hrvatska pamet", ponosno ističe Mareković.

Nakon Oluje više ništa nije bilo isto - uništena je velikosrpska ideja i  otvoren put za mirnureintegraciju istočne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo