Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ima se para, ima se s čim...

Najveći proračun u povijesti: Istražili smo na što će Bandić potrošiti naših deset milijardi kuna

Pitanje je ima li Milan Bandić skupštinsku većinu za izglasavanje rekordnog proračuna

Josip Antolić/ 21.11.2018. u 20:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

O njoj se godinama govori, na Sljemenskoj žičari počelo se nešto i raditi, doduše još uvijek se ne zna kada će radovi završiti, no ono što se zna - iduće godine iz proračuna će se za njih potrošiti 29 milijuna kuna. Još malo novca ulupat će se u zagrebački Maksimir, za sanaciju sjeverne tribine predviđeno je tri milijuna kuna,  a čak 60 milijuna kuna osigurano je za Imunološki zavod.

To je tek dio stavki 10 milijardi kuna teškog prijedloga proračuna. Jedna od najtežih u njemu je Remetinečki rotor, u koji će Zagrepčani idućeg godine uložiti 236 milijuna kuna. 52 milijuna planira se za centar za gospodarenje otpadom, u ogromnom plusu bit će gradski uredi za gospodarstvo i graditeljstvo. No, mnogi drugi ostat će bez novca. 

Za novorođenčad 8 milijuna kuna manje

Jedan od većih gubitnika predloženog proračuna je gradski ured za demografiju, a najviše se kreše stavka pomoći za novorođenčad, za čak 8 milijuna kuna jer u gradu predviđaju da će biti manje korisnika.  

Manje novca u proračunu se predviđa i za obrazovanje, socijalnu zaštitu, kulturu, sport i mlade... "Pokrijete se onoliko koliko imate popluna. Rebalansom u travnju ćemo to popeglati. Pa mi smo krpali proračun, ostali smo bez 380 milijuna kuna s novim porezom na dohodak, ostajemo bez 80 milijuna kuna ako se nešto ne promijeni, a nadam se da hoće s porezom na promet nekretninama", rekao je gradonačelnik Milan Bandić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Proračun pun rupa

Oporba tvrdi da je proračun pun rupa. "Izdvojit ću samo jedan primjer. Meni je sramotno da se u glavnom gradu ove države izdvaja samo 12 milijuna kuna za izgradnju prijeko potrebnih vrtića, a čak 20 milijuna kuna se daje za spomenik Domovini. Jesu li su to razvojni projekti? Po meni nisu", rekao je zastupnik u Skupštini Tomislav Tomašević iz platforme "Zagreb je naš". 

A kako sada stvari stoje - proračun neće proći, jer uz oporbu će ga rušiti i dojučerašnji Bandićevi partneri. "Mi držimo da su potrebni novi izbori za Gradsku skupštinu, a do tih novih izbora se može doći samo jednim načinom, a taj je neusvajanje proračuna", kazao je zastupnik u Skupštini Zlatko Hasanbegović iz stranke Neovisni za Hrvatsku.

Upravo se čita

Image
Sunce malo

Dirljiv video Edine nećakinje koja ide na kemoterapiju: 'Kad odrastem želim biti liječnica'

"Nisu ni izbori najgore rješenje"

Gradonačelnik je očito spreman i na to. "Pa nisu ni izbori najgore rješenje. Iako Stranka rada i solidarnosti te 16 od 26 zastupnika Skupštine smatra da izbori nisu potrebni", kazao je Bandić. 

O proračunu će se glasati 13. prosinca. Oporba zasad djeluje ujedinjeno, no neki među njima strahuju da će gradonačelnik već pronaći načina kako pridobiti još koju ruku za najveći proračun u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Josip Antolić/ 21.11.2018. u 20:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba