Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
protiv dizajnerskog rješenja

Nakić će predložiti zadržavanje crveno-bijelih kvadratića na zdravstvenim iskaznicama

HZZO je izvijestio prošloga tjedna o novom logu na karticama obveznog i dopunskog zdravstvenog osiguranja te na Europskoj kartici zdravstvenog osiguranja

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Hina/ 18.4.2016. u 13:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar zdravlja DarioNakić predložit će Upravnomvijeću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da na novim zdravstvenim iskaznicama ostanucrveno-bijeli kvadratići, kojih nema u novom dizajnerskom rješenju, kako bi se na iskaznicama zadržala nacionalna komponenta, potvrđeno je u ponedjeljak iz Ministarstva zdravlja.

HZZO je izvijestio prošloga tjedna o novom logu na karticama obveznog i dopunskog zdravstvenog osiguranja te na Europskoj kartici zdravstvenog osiguranja, na kojima više nema prepoznatljivih crveno-bijelih kvadrata.  

Zbog odluke HZZO-a da promijeni izgled zdravstvene iskaznice u ponedjeljak je pokrenuto potpisivanje on-line peticije pod nazivom "Vratite hrvatska obilježja na hrvatske dokumente". Pokretačica peticije Zorica Gregurić kaže kako ju je pokrenula zbog brojnih upita građana i njihova zgražanja radi uklanjanja nacionalnih obilježja sa zdravstvenih iskaznica.

"Mi porezni obveznici i osiguranici tražimo vraćanje hrvatskih obilježja na zdravstvene iskaznice, koja su u potpunosti uklonjena. Pravo na nacionalni identitet, ljudsko je pravo zaštićeno ustavom i zakonom i nitko ga nema pravo samovoljnim potezima uskraćivati. HZZO je na netransparentan način promijenio izgled zdravstvene iskaznice uklanjajući nacionalna obilježja bez prethodnog propitivanja javnog mnijenja", stoji u peticiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novi logo HZZO-a izabran je na javnom natječaju 2012. godine, vrijednom 150.000 kuna. U HZZO-u navode kako je odabran u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom (HDD), nakon čega se postupno krenulo u njegovu primjenu u sve HZZO-ove aplikacije - na web stranicu, posjetnice, memorandume, dokumente, pa tako i na zdravstvene iskaznice.

Ističu kako je novi logo izabran sa ciljem poboljšanja suvremene vizualne komunikacije HZZO-a, te napominju da sve dosadašnje iskaznice obveznog zdravstvenog osiguranja vrijede i dalje, bez obzira na stari logo.

Upravo se čita

Image
Sunce malo

Dirljiv video Edine nećakinje koja ide na kemoterapiju: 'Kad odrastem želim biti liječnica'

"HZZO izrađuje nove iskaznice obveznog zdravstvenog osiguranja samo kada mora izdati novu iskaznicu, primjerice rođenom djetetu, ili zamijeniti stare jer su izgubljene, nestale ili uništene. Prosječno se mjesečno izradi oko 18.000 iskaznica obveznog zdravstvenog osiguranja, oko 3500 iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja, te oko 5500 Europskih kartica zdravstvenog osiguranja", navode u HZZO-u. U ovoj godini predviđena je nabava iskaznica u vrijednosti 400.000 kuna.

Hina/ 18.4.2016. u 13:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba